Informatie aanvragen
Ik heb een vraag
Terugbelverzoek
 

Algemeen

Lipoedeem (ook wel vetsyndroom genoemd) is een pijnlijke, vervelende en chronische aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig over het lichaam is verdeeld. De plaatselijke vetophopingen op de heupen, dijen, onderbenen, achterkant van de knieën en/of armen zijn niet weg te krijgen door sporten of diëten. Tot grote frustratie van de vele vrouwen (en soms mannen) die last hebben van pijnlijke of vermoeide armen of benen.

 

Nationaal Huidcentrum is gespecialiseerd in het behandelen van lipoedeem. Hoewel deze ziekte niet kan worden genezen, kan een effectieve liposuctie de klachten flink verminderen. Door verwijdering van het vetweefsel kun je je weer gemakkelijk bewegen.

 

Chirurgische liposuctie bij lipoedeem verbetert de functionaliteit van je lichaam, vermindert pijnklachten en zwellingen, verfraait je fysieke uiterlijk en verhoogt je kwaliteit van leven. Met een multidisciplinaire aanpak van medisch specialismen wordt het meest optimale resultaat bereikt. Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor behandeling.

 

Meerdere oorzaken

Lipoedeem komt vaker voor bij vrouwen. Kenmerkend is dat de afwijkende, overmatige vetverdeling zich aan beide heupen, dijen, benen of armen voordoet. Er bestaat in de medische wereld veel onduidelijkheid over de oorzaak van deze chronische ziekte. Het wordt in ieder geval niet veroorzaakt door te veel eten. Het staat vast dat erfelijke factoren een rol spelen en klachten vaak beginnen of erger worden bij een hormonale wisseling. Denk aan de puberteit, tijdens of na de zwangerschap of in de menopauze. De aandoening kan ook ontstaan als gevolg van een schildklierafwijking. De aandoening kan samengaan met lymfoedeem ofwel lymfo-lipoedeem, waarbij sprake is van verminderde afvoer van weefselvocht en verslapping van het bindweefsel.

Lipoedeem stadia

Symptomen van lipoedeem

  • Zware en pijnlijke armen en/of benen door overtollig vetweefsel, aan beide zijden
  • De afwijkende, slappe vetverdeling stopt abrupt bij de knieën/enkels of ellebogen/polsen
  • Vrijwel geen verbetering bij sporten of gewichtsvermindering
  • De huid is drukpijnlijk en oogt walnootachtig, als extreme vorm van cellulite (sinaasappelhuid)
  • Snel blauwe plekken op de plek van het lipoedeem
  • Opgezwollen benen door vochtophoping
  • Snelle vermoeidheid en toenemende immobiliteit met verminderde spierkracht en zwakke gewrichten

Lees ook het onderzoek en advies van Dr. Navadeh, dat hij onlangs publiceerde in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie: Liposuctie onder tumescente lokale anesthesie bij Lipoedeem.

 

Behandeling

Lipoedeem vraagt om een specialistische behandeling op meerdere vlakken. Het helpt om voldoende te bewegen en overgewicht te voorkomen met een uitgebalanceerd dieet. Daarnaast zijn steunkousen en lymfedrainage middelen tegen overmatige vochtophoping (lymfoedeem). Maar de meest effectieve methode om overtollige vetweefsel aan te pakken is het verwijderen van onderhuidse vetcellen met liposuctie, eventueel in combinatie met een – ook in Nationaal Huidcentrum uitgevoerde – lymfedrainage en compressietherapie. Indien nodig kunnen wij ook thuisbehandelingen met compressietherapie voor je verzorgen. Vraag een gratis intakegesprek aan om te bespreken of je gebaat bent bij een lipoedeembehandeling.

 

Behandeltijd en duur

De behandeltijd is afhankelijk van het aantal en de grootte van de behandellocaties. Een complete lipoedeembehandeling vindt poliklinisch plaats, meestal op één dag. Je meldt je een half uur van tevoren in onze kliniek, waar je wordt ontvangen in een relaxruimte met tv, muziek, tijdschriften en wifi. Tijdens het gehele proces word je uitgebreid geïnformeerd over de aanpak, uitvoering, effecten en resultaten.

 

Er worden foto’s gemaakt en de arts tekent het behandelgebied af. Onder lokale verdoving maakt hij kleine, onopvallende sneetjes in de huid. Via deze sneetjes brengt hij vocht in. Dit gebeurt met een dunne, holle buis (canule). Zodra de vetcellen loszitten begint de arts met het wegzuigen van het vet.

 

Na de behandeling krijg je een elastisch drukpak aan en mag je – onder begeleiding – al snel weer naar huis. Je draagt het drukpak vier weken, zodat de opperhuid goed tegen de onderste huidlagen aandrukt. Na twee weken hoef je het pak alleen overdag of ’s nachts te dragen. Het optimale resultaat van de lipoedeembehandeling toont zich na ongeveer een half jaar.

 

Lees hier meer over een liposuctiebehandeling

Ben ik geschikt?

Denk je dat je last hebt van lipoedeem? Je kunt je huisarts of medisch specialist een diagnose laten stellen of dit door onze zeer specialist te laten beoordelen. In onze kliniek ben je verzekerd van de beste zorg en nazorg, korte wachttijden en een persoonlijke benadering in een ontspannen setting.

Adviesgesprek

Een kosteloos intakegesprek is essentieel voor een adequate en effectieve behandeling van lipoedeem. In een persoonlijk en vrijblijvend consult met onze patiëntcoördinator en één van onze artsen wordt onderzocht of een lipoedeembehandeling geschikt is. Je wordt stap voor stap geïnformeerd over het behandelproces, van de eerste aankomst tot de eindcontrole. Je kunt al je vragen stellen en weet precies waar je aan toe bent.

 

Maak meteen een afspraak voor een adviesgesprek in Nationaal Huidcentrum.

Foto's

Je kunt tijdens het intakegesprek voorbeeldfoto’s zien van vóór en na een lipoedeembehandeling, zodat je een goede indruk krijgt welk resultaat er met een combinatie van liposuctie, lymfedrainage, steunkousen en compressietherapie bereikt kan worden.


Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem

Tarieven

Lipoedeem is een dermatologische aandoening. Een dermatoloog is daarom bij uitstek jouw behandelaar. Lipoedeem vraagt speciale behandelingen aan de benen met intensieve nazorg en bandages, deze behandelingen worden helaas niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bij ernstig lipoedeem zijn er 2 of 3 behandelingen nodig. De kosten van liposuctie bij lipoedeem zijn daarmee sterk afhankelijk van de omstandigheden en de noodzakelijke nazorg. Tijdens het intakegesprek worden deze kosten met je besproken.

Behandeling
All-in prijs
Bovenbenen vanaf
€ 2.995,-
Onderbenen vanaf
€ 2.450,-
Boven- en onderbenen vanaf
€ 4.950,-

Belastingvoordeel

Lipoedeem is sinds 1 januari 2017 aangemerkt als chronische ziekte. Toch valt een lipoedeembehandeling niet onder de basisverzekering. Het is wel mogelijk om de kosten bij de belastingaangifte als aftrekbare zorgkosten mee te nemen.

 

Wij kunnen je niet zeggen hoeveel je vergoed krijgt. Dit hangt onder meer af van je inkomen. Wij kunnen alleen een indicatie geven. Voor een overzicht welke zorgkosten (deels) aftrekbaar zijn verwijzen wij je naar de belastingdienst.

 

De belastingdienst kan om een verklaring van de kliniek vragen om de kosten te controleren. Wij vermelden op de factuur duidelijk welke behandeling je hebt gehad. De door ons verstrekte factuur voor de lipoedeembehandeling kan voldoende zijn.

 

Een voorbeeld*
Als je de zorgkosten wilt aftrekken houd dan rekening met een drempel. Dit is een niet aftrekbaar bedrag. Deze drempel hangt af van je inkomen (samen met je fiscale partner) en bedraagt 1,72% over een inkomen tot € 15.294. Over het volgende deel tot € 40.619 is dat 1,65% (totaal € 670). Boven dit inkomen van € 40.619 geldt een drempel van 5,75%. Ga voor meer informatie over drempelbedragen naar de belastingdienst.

 

Gezamenlijk drempelinkomen Drempel
meer dan niet meer dan
€ 15.294 € 262
€ 15.294 € 40.619 1,65%
€ 40.619 € 670 + 5,75% van het bedrag boven € 40.619

 

Stel: Het inkomen van jou en je fiscale partner is samen € 62.000 dan is de drempel € 670 + € 1.114 (€ 19.381 x 0,0575) = € 1.784. Bedragen de kosten van een behandeling € 8.000,- dan is een bedrag van € 6.216 aftrekbaar. Omdat je inkomen in de 40,85% – schijf zit ontvang je € 2.539 van de fiscus terug.

 

*Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend.