Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving


Lipoedeem: Onregelmatig verdeeld vetweefsel

Lipoedeem (of vetsyndroom) is een pijnlijke en chronische aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig over het lichaam is verdeeld. Deze huidziekte wordt vaak door (huis)artsen niet als zodanig herkend, “Gewoon een kwestie van sporten en gezonder eten” , is wat cliënten vaak horen zonder dat de de lipoedeem vermindert. 

 

Kenmerkend aan lipoedeem is de afwijkende, overmatige vetverdeling aan beide heupen, dijen, benen of armen. Tot grote frustratie van de vele vrouwen (en soms mannen) die last hebben van pijnlijke armen of benen gaan de plaatselijke vetophopingen niet weg met sporten of diëten.

 

Symptomen van lipoedeem:

  • Zware en pijnlijke armen en/of benen door overtollig vetweefsel, aan beide zijden
  • De afwijkende, slappe vetverdeling stopt abrupt bij de knieën/enkels of ellebogen/polsen
  • Vrijwel geen verbetering bij sporten of gewichtsvermindering
  • De huid is druk pijnlijk en oogt walnootachtig, als extreme vorm van Cellulite (sinaasappelhuid)
  • Snel blauwe plekken op de plek van het lipoedeem
  • Opgezwollen benen door vochtophoping
  • Snelle vermoeidheid en toenemende immobiliteit met verminderde spierkracht en zwakke gewrichten

 

Lipoedeem behandelen verhoogt de kwaliteit van leven

Nationaal Huidcentrum is gespecialiseerd in het behandelen van lipoedeem. Met onze aanpak bereiken we het meest optimale resultaat. Hoewel deze ziekte niet kan worden genezen, kan een liposuctie behandeling de klachten flink verminderen.

Liposuctie is een techniek waarbij onderhuids vetweefsel wordt weggezogen. Deze behandeling heeft als positief gevolg dat de hoeveelheid vetweefsel afneemt. Door de afname van het vetweefsel, zullen de zwellingen als gevolg van de vetophopingen verminderen en nemen zowel de pijn als het vermoeide gevoel in de ledematen af. Daarnaast zal het behandelde gebied slanker ogen en meer in verhouding komen met de rest van het lichaam. Een lipoedeem liposuctie behandeling zal niet alleen fysiek, maar ook mentaal de kwaliteit van leven verbeteren.

Recent onderzoek van Dr. Navadeh (gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie) wijst uit dat liposuctie onder tumescente lokale anesthesie de functionaliteit van het lichaam verbetert, pijnklachten en zwelling vermindert en de kwaliteit van leven verhoogt.

 

Lipoedeem oorzaak

Er bestaat in de medische wereld veel onduidelijkheid over de oorzaak van deze chronische ziekte. Het heeft in elk geval niets te maken met te veel eten.

Wat vast staat, is dat erfelijke factoren een rol spelen. Daarnaast beginnen of verergeren de klachten vaak bij een hormonale wisseling (puberteit, tijdens of na zwangerschap of menopauze) en kan de aandoening ontstaan als gevolg van een schildklierafwijking.

Tenslotte kan lipoedeem samengaan met lymfoedeem (ofwel lymfo-lipoedeem), waarbij sprake is van verminderde afvoer van weefselvocht en verslapping van het bindweefsel.

 

Welke stadia kent lipoedeem?

Lipoedeem kent drie verschillende stadia, waarbij de gradatie in ernst gelijk staat aan het stadium.

De stadia van lipoedeem

 

Lipoedeem stadium 1

Het eerste stadium kan jarenlang, soms zelfs een leven lang, blijven bestaan en kenmerkt zich doordat de huid zacht en nog vrij consistent is, maar er wel al een cellulitis structuur (sinaasappelhuid) met gelijkmatig verdeelde kleine vetbobbeltjes zichtbaar is. De bobbeltjes zijn zacht en kunnen gemakkelijk ingedrukt worden. Daarnaast is er ook sprake van een duidelijk maatverschil in boven- en onderlichaam.

 

Er kunnen al andere klachten ontstaan, zoals een zwelling van benen of armen tijdens het staan of zitten. Tijdens het liggen, bijvoorbeeld in bed, neemt de zwelling weer af.

 

Lipoedeem stadium 2

In het tweede stadium van lipoedeem is er sprake van een cellulitis huid met grotere vetbobbeltjes die onregelmatig zijn. Het huidoppervlak heeft een grovere structuur en de huid voelt harder aan. De zwellingen, wat in stadium 1 nog bobbeltjes waren, geven niet meer mee als je deze indrukt, doordat er sprake is van een teveel aan bindweefsel. Daarnaast neemt het verschil in omvang tussen boven- en onderlichaam toe en verdwijnen de zwellingen niet meer na (langere tijd) liggen.

 

Lipoedeem stadium 3

Het derde stadium kenmerkt zich door de toename van grove stukken vetweefsel wat zich blijft ophopen, waardoor de huid verhard is en overlappende vetplooien heeft. De mobiliteit wordt progressief bemoeilijkt door het overtollige vet.

 

Ondanks dat er meerdere stadia bestaan, is het niet per definitie zo dat iedereen uiteindelijk met het derde stadium van lipoedeem te maken krijgt. De personen die in het latere stadia terecht komen, hebben veelal te maken met een sterke gewichtstoename. Het is belangrijk om gezond te blijven leven en indien nodig steunkousen te dragen, om de progressie van lipoedeem te beperken.

 

Lipoedeem: Oorzaak, diagnose en preventie

Zoals eerder benoemd, is de exacte oorzaak van lipoedeem niet bekend. Wel staat het vast dat erfelijke factoren en vrouwelijke hormonen een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van lipoedeem. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, speelt te veel eten of overgewicht geen rol bij het ontstaan van lipoedeem. Veelal beginnen de eerste klachten tijdens of vrijwel direct na de puberteit. In enkele gevallen speelt een hormoonwisseling op latere leeftijd een rol, bijvoorbeeld door een zwangerschap of de menopauze.

 

Om vast te stellen of er sprake is van lipoedeem, zal er een dermatoloog naar de huid moeten kijken. Tijdens dit consult wordt er gekeken naar huidafwijkingen, de huidstructuur en eventuele verkleuringen.

 

Helaas is het niet mogelijk om lipoedeem te voorkomen. Wel kun je er iets aan doen om de klachten te minimaliseren. Het belangrijkste is dat je zorgt dat je gezond leeft en voldoende blijft bewegen, zoals fietsen, zwemmen, dansen of fitnessen. Heb je last van vochtophopingen? Dan kun je altijd in overleg met je fysiotherapeut kiezen voor therapeutische kousen om vochtvormingen tegen te gaan.

Effectieve lipoedeem behandeling bij Nationaal Huidcentrum

Een lipoedeem behandeling vraagt om een specialistische aanpak op meerdere vlakken. Het helpt om voldoende te bewegen en overgewicht te voorkomen met een uitgebalanceerd dieet. Daarnaast zijn steunkousen en lymfedrainage middelen tegen overmatige vochtophoping (lymfoedeem). Maar de meest effectieve methode om overtollige vetweefsel aan te pakken is het verwijderen van onderhuidse vetcellen met liposuctie, eventueel in combinatie met – ook bij Nationaal Huidcentrum uitgevoerde – lymfedrainage.

 

Vraag een gratis intakegesprek aan om te bespreken of je gebaat bent bij een lipoedeem behandeling.

 

Behandeltijd en duur Lipoedeem behandeling

De behandeltijd is afhankelijk van het aantal en de grootte van de behandellocaties op het lichaam. Een complete lipoedeem behandeling vindt poliklinisch plaats, meestal op één dag.

 

Je meldt je een half uur van tevoren in onze kliniek, waar je wordt ontvangen in een relaxruimte met tv, muziek, tijdschriften en wifi. Er worden foto’s gemaakt en de arts tekent het behandelgebied af. Onder lokale verdoving maakt hij kleine, onopvallende sneetjes in de huid. Via deze sneetjes brengt hij vocht in. Dit gebeurt met een dunne, holle buis (canule). Zodra de vetcellen loszitten begint de arts met het wegzuigen van het vet.

 

Het vocht maakt dat de vetcellen los gaan zitten en er ruimte in de huid ontstaat. Op deze manier worden de kwetsbare lymfevaten beschermd. Dit is een belangrijk voordeel van de tumescente methode. Een ander groot voordeel van deze vorm van liposuctie is dat je tijdens de behandeling kunt gaan staan. Zo kan de arts bij het wegzuigen van de vetcellen het lichaam nauwlettend controleren op symmetrie.

 

Na de lipoedeem behandeling krijg je een elastisch drukpak aan en mag je – onder begeleiding – al snel weer naar huis. Je draagt het drukpak vier weken, zodat de opperhuid goed tegen de onderste huidlagen aandrukt. Na twee weken hoef je het pak alleen overdag of ’s nachts te dragen.

 

Het optimale resultaat van de lipoedeem behandeling toont zich na ongeveer een half jaar. Tijdens het gehele proces word je uitgebreid geïnformeerd over de aanpak, uitvoering, effecten en resultaten.

 

vetophopingen in de huid bij lipoedeem

Heb ik lipoedeem?

Vermoed je dat je last hebt van lipoedeem? Je kunt je huisarts of medisch specialist een diagnose laten stellen of dit door onze specialist laten beoordelen.

Adviesgesprek

Een intakegesprek is essentieel voor een adequate en effectieve behandeling van lipoedeem. In een persoonlijk en vrijblijvend consult met onze patiëntencoördinator en de behandelend arts onderzoeken wij of een behandeling door middel van liposuctie geschikt is voor jou.

 

In dit gesprek informeren we je over het behandelproces, van de eerste aankomst tot de eindcontrole. Je kunt al je vragen stellen en weet precies waar je aan toe bent.

 

Maak meteen een afspraak voor dit adviesgesprek bij Nationaal Huidcentrum. In onze kliniek ben je altijd verzekerd van de beste zorg en nazorg, korte wachttijden en een persoonlijke benadering in een ontspannen setting.

 

 

Download hier onze digitale folder met informatie over liposuctie bij lipoedeem.

Foto's

In het intakegesprek zie je foto’s van vóór en na een lipoedeem behandeling. Zo krijg je een goede indruk van het resultaat.


Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving
Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving Nationaal Huidcentrum Lipoedeem behandeling onder lokale verdoving

Veelgestelde vragen

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het is een pijnlijke en chronische ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden. Bij deze huidziekte is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem). Meestal komt het vetweefsel symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en de knieën. Soms hoopt het zich op rond de enkels (overbloezende enkel) en/of op de (boven)armen. Opvallend is dat de handen en voeten nooit zijn aangedaan.

Wat zijn de symptomen?

Zwaar, drukkend gevoel in de benen, pijn in de (opgezwollen) benen, cellulite (ook wel sinaasappelhuid genoemd), snel blauwe plekken, de kledingmaat van het bovenlichaam en van het onderlichaam verschilt twee tot drie maten, problemen bij het lopen (door schurende huid), gewrichtsproblemen (vooral knie- maar ook enkelgewricht), drukpijn (pijn bij slechts lichte aanraking), gewichtsproblemen zonder aanwijsbare oorzaak, ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug, zeer regelmatig zien we lipoedeem in combinatie met X-benen, ongeveer 60% heeft een (al dan niet gediagnosticeerde) hypothyreoïdie (vertraagde schildklierwerking).

Heb ik lipoedeem?

Bij Nationaal Huidcentrum bekijkt de dermatoloog de aangedane huid. Hij stelt de diagnose en geeft advies over de behandeling. Dit consult is gratis en vrijblijvend.

Wat is de prognose?

Bij geen behandeling ontwikkelt er – in een periode van ongeveer 15 jaar – vaak lymfoedeem (vochtophoping). We spreken dan van een liplymfoedeem of lymfolipoedeem. Dit zien wij regelmatig in combinatie met spataderen.

Helpt het om te sporten of te diëten?

Kenmerkend is dat de vaak dikke benen niet afslanken, ook niet bij afvallen of sporten.

Wat is de oorzaak?

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen en dat de ziekte niet wordt veroorzaakt door te veel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert deze huidziekte bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Soms speelt de menopauze of een aandoening (zoals een schildklierafwijking) een rol. Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Hierdoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lip- en lymfoedeem (of lymfolipoedeem). Ook is er vaak sprake van een zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (van enkels, voeten en knieën) vaak zwak zijn.

Is het erfelijk?

Onderzoek wijst uit dat erfelijke factoren inderdaad een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van deze huidziekte.

Is het te genezen?

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Hierdoor voorkom je de kans op verergering en mogelijke complicaties. We kunnen het niet genezen, maar met tumescente liposuctie onder lokale verdoving kunnen we wel de functionaliteit van het lichaam verbeteren. Hierdoor verminderen zwelling en pijnklachten, verbetert de kwaliteit van leven en wordt een erger stadium voorkomen.

Welke behandeling is de beste?

Deze huidziekte vraagt om een specialistische behandeling op meerdere vlakken. Het helpt om voldoende te bewegen en overgewicht te voorkomen. Daarnaast zijn steunkousen en lymfedrainage middelen tegen overmatige vochtophoping (lymfoedeem). Maar de meest effectieve methode om overtollige vetweefsel aan te pakken is het verwijderen van onderhuidse vetcellen met tumescente liposuctie, eventueel in combinatie met lymfedrainage en compressietherapie. Recent onderzoek van Dr. Navadeh (gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie) wijst uit dat liposuctie onder tumescente lokale anesthesie – de voorkeursbehandeling bij lipoedeem – de functionaliteit van het lichaam verbetert, pijnklachten en zwelling vermindert en de kwaliteit van leven verhoogt.

Kom ik in aanmerking voor een behandeling bij Nationaal Huidcentrum?

In een vrijblijvend consult met onze patiëntcoördinator en de arts informeren en adviseren wij je over deze behandeling. In dit gesprek onderzoekt de arts of je baat zult hebben bij de behandeling. Is dit het geval, dan nemen wij stap voor stap de procedure met je door.

Hoe verloopt een behandeling met tumescente liposuctie?

Omdat de behandeling plaatsvindt onder lokale verdoving kun je voorafgaand aan de behandeling gewoon eten en drinken. In de behandelkamer maken we eerst foto’s van de aangedane gebieden. Vervolgens tekent de arts de contouren af. Nadat de huid op bepaalde plaatsen is verdoofd, maakt de arts kleine sneetjes. Vervolgens brengt hij via een dunne canule vocht in. Dit kun je ervaren als een aanraking, druk of spanning. Dit ingespoten vloeistof maakt dat de vetcellen los gaan zitten en er ruimte in de huid ontstaat. Op deze manier worden de lymfevaten beschermd, een belangrijk voordeel van de tumescente methode. Een ander groot voordeel van liposuctie onder lokale verdoving is dat je tijdens de behandeling kunt gaan staan. Zo is de arts in staat het lichaam bij het wegzuigen van de vetcellen goed te controleren op symmetrie. Na de behandeling wordt de huid verzorgd, ingepakt met verband en krijg je een elastisch drukpak aan dat je 4 weken draagt (na 2 weken alleen overdag of ’s nachts). Dit is nodig om de opperhuid goed tegen de onderste huidlagen te laten drukken.

Hoe verloopt het herstel na een behandeling?

Je kunt vrijwel direct na de behandeling (onder begeleiding) naar huis. Het herstel verloopt in de regel snel. Omdat de behandeling plaatsvindt onder lokale anesthesie heb je geen vervelende nasleep van een narcose. Afhankelijk van de behandelde locaties is na ongeveer 6 maanden het volledige resultaat van de behandeling bereikt. Vooral de huid heeft deze tijd nodig om zich aan de nieuwe vorm aan te passen. Voor een sneller herstel en een beter resultaat is het mogelijk dat onze huidtherapeute de huid voor en/of na de liposuctie behandelt.

Wat zijn de risico’s en eventuele complicaties van een behandeling?

Net als bij een andere ingreep is er ook bij een lipoedeembehandeling kans dat er complicaties optreden. Deze worden in het informatiegesprek besproken. Ook krijg je uitvoerige voor- en na-instructies mee, waarin vermeld staat hoe je complicaties kunt voorkomen.

Wat zijn de kosten van liposuctie?

De kosten zijn afhankelijk van de locaties en de complexiteit van de behandeling. Bij ernstig lipoedeem zijn er 2 of 3 liposuctiebehandelingen nodig. Het bepalen van de kosten van liposuctie bij lipoedeem is dan ook altijd maatwerk en sterk afhankelijk van de omstandigheden. De werkelijke kosten kunnen we pas bepalen nadat de dermatoloog de aangedane huid heeft bekeken.

Wordt liposuctie als behandeling vergoed?

Hoewel lipoedeem sinds 1 januari 2017 is aangemerkt als chronische ziekte, valt liposuctie als behandeling van deze huidziekte niet onder de basisverzekering. De behandelingen worden dan ook niet door zorgverzekeraars vergoed. Wel is het soms mogelijk om – afhankelijk van je inkomen – de kosten bij de belastingaangifte als aftrekbare zorgkosten mee te nemen. Voor een overzicht van (deels) aftrekbare zorgkosten en drempelbedragen verwijzen wij je naar de Belastingdienst.

Belastingvoordeel

Het is mogelijk om de lipoedeem behandeling kosten bij de belastingaangifte als aftrekbare zorgkosten mee te nemen. Wij kunnen je niet zeggen hoeveel je vergoed krijgt – dit hangt onder meer af van je inkomen – maar hieronder wel een indicatie geven.

 

Voorbeeld: 

 

Als je de zorgkosten wilt aftrekken, houd dan rekening met een drempel. Dit is een niet-aftrekbaar bedrag. Deze drempel hangt af van je inkomen (samen met je fiscale partner) en bedraagt 1,72% over een inkomen tot € 15.294. Over het volgende deel tot € 40.619 is dat 1,65% (totaal € 670). Boven dit inkomen van € 40.619 geldt een drempel van 5,75%.

 

Gezamenlijk drempelinkomen Drempel
meer dan niet meer dan
€ 15.294 € 262
€ 15.294 € 40.619 1,65%
€ 40.619 € 670 + 5,75% van het bedrag boven € 40.619

 

Stel: Het inkomen van jou en je fiscale partner is samen € 62.000 dan is de drempel € 670 + € 1.114 (€ 19.381 x 0,0575) = € 1.784. Bedragen de kosten van een behandeling € 8.000,- dan is een bedrag van € 6.216 aftrekbaar. Omdat je inkomen in de 40,85% – schijf zit ontvang je € 2.539 van de fiscus terug. Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend.

 

De belastingdienst kan vragen naar een verklaring van de kosten. Op de factuur vermelden wij dan ook duidelijk welke behandeling(en) je hebt gehad. Voor een overzicht van (deels) aftrekbare zorgkosten en drempelbedragen verwijzen wij je naar de belastingdienst.

 

Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor behandeling.