Informatie aanvragen
Stel een vraag
 

Algemeen

Lipoedeem is een hele vervelende, vaak pijnlijke en chronische aandoening. Pas sinds kort wordt deze aandoening erkend als ziekte, helaas betekent dat niet dat er veel bekendheid is binnen de gezondheidszorg. Bij Nationaal Huidcentrum hebben we deze expertise wel in huis. Wanneer je last hebt van lipoedeem kan dat je behoorlijk radeloos maken; sporten en diëten lijken niet te helpen en de omgeving kan vervelend reageren. Wij hebben veel ervaring met lipoedeem en weten dat dit een enorme impact kan hebben op je leven. Ook weten we dat lipoedeem vraagt om een specialistische aanpak op verschillende vlakken. We zullen het ontstaan, het verloop en de behandeling zo goed mogelijk toelichten.

 

Lipoedeem wordt niet veroorzaakt door te veel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Bij wijze van uitzondering speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

 

Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem genoemd. Tevens blijkt bij lipoedeem vaak sprake van een kwetsbaar houdings- en bewegingsapparaat, waarbij de banden (enkels, voeten, knieën) vaak zwak zijn. Bij fysiotherapeutisch onderzoek wordt vaak verminderde spierkracht gevonden en zwakke gewrichten en steunweefsel. Soms heeft een patiënt last van doorgezakte voeten. Lipoedeem kent meerdere verschijningsvormen. In de meeste gevallen zijn de benen of delen daarvan aangedaan in een symmetrisch patroon. De voeten en enkels zullen echter nooit zwelling vertonen. Vlak boven de enkel ontstaat vaak direct zwelling die de hele (onder)benen beslaat.

 

Lipoedeem stadia

 

De verschillende stadia van lipoedeem
Lipoedeem kent verschillende stadia zoals in de illustratie hierboven te zien is. Het is niet zo dat iemand in stadium 1 per definitie in stadium 3 zal eindigen. Wel zijn er manieren om verergering zoveel mogelijk te voorkomen. Een evenwichtig dieet (voorkomen van overgewicht) in combinatie met voldoende lichaamsbeweging zijn de basis. Verder kan het dragen van goed aangemeten steunkousen helpen tegen overmatige vochtophoping (lymfoedeem) en aanvullend kunnen lymfedrainage behandelingen bijdragen. Bij een normale omvang (buiten de aangedane gebieden) heeft het geen zin om extra te lijnen, hierdoor zullen de vetophopingen niet verminderen.

 

Lipoedeem is een chronische, vaak pijnlijke aandoening die het bewegen bemoeilijkt en gepaard kan gaan met vermoeide benen die zwaar aanvoelen. Ook ontstaan er soms klachten aan gewrichten zoals de enkels en de knieën. De grootste klacht is echter van psychische aard, er bestaat bij vrouwen met lipoedeem een groot gevoel van schaamte.

 

Lees meer over lipoedeem op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lipoedeem

Behandeling

Liposuctie behandeling bij lipoedeem
Er is eigenlijk maar één effectieve methode om lipoedeem structureel aan te pakken en dat is met liposuctie. Genezen kan helaas niet. Wel kunnen we grote verbeteringen aanbrengen zodat het sporten makkelijker wordt, kleding beter past en vooral het zelfvertrouwen enorm zal groeien!

 

Het is mogelijk om liposuctie uit te voeren bij lipoedeem. Tijdens deze behandeling worden onderhuidse vetcellen permanent verwijderd. Deze specialistische methode vereist de juiste begeleiding en nazorg. Naast de behandeling d.m.v. liposuctie kunnen we aanvullende behandelingen verzorgen zoals lymfedrainage en compressietherapie.
De behandeling kan in de meeste gevallen in één dag plaatsvinden. Een intakegesprek wijst uit of dit ook in uw geval mogelijk is.

 

Hoe lang duurt de behandeling?
Wij kunnen geen standaard tijdsduur voor uw behandeling noemen. De behandeltijd is afhankelijk van het aantal te behandelende locaties en de grootte daarvan. Meestal is de liposuctie in maximaal behandelingen uit te voeren. Na de liposuctiebehandeling is het vaak noodzakelijk om lymfedrainage behandelingen te ondergaan, eventueel ondersteund door het dragen van kousen of het thuis gebruiken van compressieapparatuur. Wij kunnen in al deze onderdelen voorzien en begeleiden u hier graag in.

 

De dag van de behandeling
Op de dag van de behandeling meldt u zich een half uur voor de behandeling bij ons in de kliniek. Wij zullen u en uw begeleider ontvangen met iets te drinken in uw eigen ruimte. In deze ruimte hebt u de beschikking over televisie, muziek en WiFi. Tijdens de behandeling kan uw begeleider in deze ruimte blijven wachten. U krijgt voor de behandeling nogmaals de gelegenheid om vragen te stellen en we lopen de behandeling nog een keer met u door. Daarna zullen we foto’s van u maken en worden de gebieden die we gaan behandelen door de arts afgetekend. De arts zal nu op een aantal plaatsen de huid verdoven met een klein naaldje. Deze plekjes zijn bedoeld om kleine sneetjes in de huid te maken waar een canule (dunne, holle buis) ingebracht kan worden. Door de canule wordt een vloeistof onder de huid gespoten waar verdoving en adrenaline in zit. Door de adrenaline zal het bloed tijdelijk wegtrekken uit het gebied dat verdoofd is, zo komt er bijna geen bloed vrij tijdens de behandeling. De ingespoten vloeistof maakt het vet zacht en vloeibaar zodat het gemakkelijk weggezogen kan worden.

 

Als de alle besproken locaties behandeld zijn worden de sneetjes verzorgd en helpt de OK assistente u in uw speciale elastische broek. We brengen u weer terug naar uw begeleider waar u nog even lekker iets kunt eten en drinken. U kunt al vrij snel na de behandeling terug naar huis. Het resultaat van de behandeling zal zich in de daaropvolgende maanden ontwikkelen. Na ongeveer een half jaar is het optimale resultaat bereikt.

Ben ik geschikt?

Is de lipoedeem al bij u geconstateerd door een arts? Dan is de kans groot dat wij u kunnen helpen. Misschien twijfelt u nog aan de diagnose; in dat geval kunnen wij de beoordeling voor u doen. Lipoedeem is niet eenvoudig te behandelen. Vaak is er een multidisciplinaire aanpak nodig waarbij meerdere specialismen worden gecombineerd om tot het beste resultaat te komen. Liposuctie kan verbetering geven wanneer de behandeling uitgevoerd wordt door een gespecialiseerd en ervaren arts. Het is van groot belang dat de juiste techniek wordt toegepast zodat de lymfevaten niet beschadigd raken door de behandeling. Door liposuctie toe te passen wordt het vet dat zich heeft opgehoopt verwijderd en zullen de contouren verbeteren. In combinatie met het aanmeten van steunkousen, het toepassen van lymfedrainage behandelingen en eventuele compressietherapie die thuis te volgen is kunnen zowel de uiterlijke kenmerken als de lichamelijke gevolgen sterk verbeterd worden.

 

Lees hier meer over een liposuctiebehandeling

 

Nationaal Huidcentrum is dé specialist op het gebied van lipoedeem. Alle behandelingen die kunnen bijdragen aan de verbetering van lipoedeem vinden plaats onder één dak en worden nauwkeurig op elkaar afgestemd. Ook kunnen wij thuisbehandeling met compressietherapie voor u verzorgen indien nodig.

Adviesgesprek

Voordat er een lipoedeem behandeling kan plaatsvinden, is het van groot belang dat u voor een intakegesprek langskomt. Wij informeren u graag over de mogelijkheden tijdens een persoonlijk en vrijblijvend consult met onze patiëntcoördinator en de arts. In dit gesprek onderzoeken wij of een liposuctie/liposculpture behandeling voor u geschikt is. Vervolgens nemen wij de hele behandeling stap voor stap met u door. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

 

Foto's

Voor -en na foto’s


Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem

Tarieven

Lipoedeem is een dermatologische aandoening. Een dermatoloog is daarom bij uitstek jouw behandelaar. Lipoedeem vraagt speciale behandelingen aan de benen met intensieve nazorg en bandages, deze behandelingen worden helaas niet vergoed door de zorgverzekeraar. Vaak zijn er 2 of 3 behandelingen nodig wanneer er sprake is van ernstige lipoedeem. De kosten van liposuctie bij lipoedeem is daarom sterk afhankelijk van de omstandigheden en de noodzakelijke nazorg. Tijdens het intakegesprek worden deze kosten met u besproken.

Behandeling
Vanaf prijs
Bovenbenen
€ 2.995,-
Onderbenen
€ 2.450,-
Boven- en onderbenen
€ 4.950,-