Informatie aanvragen
Ik heb een vraag
Terugbelverzoek
 

Algemeen

Lipoedeem (of vetsyndroom) is een pijnlijke en chronische aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig over het lichaam is verdeeld. Kenmerkend aan lipoedeem is de afwijkende, overmatige vetverdeling aan beide heupen, dijen, benen of armen. Tot grote frustratie van de vele vrouwen (en soms mannen) die last hebben van pijnlijke armen of benen gaan de plaatselijke vetophopingen niet weg met sporten of diëten.

 

Symptomen van lipoedeem:

  • Zware en pijnlijke armen en/of benen door overtollig vetweefsel, aan beide zijden
  • De afwijkende, slappe vetverdeling stopt abrupt bij de knieën/enkels of ellebogen/polsen
  • Vrijwel geen verbetering bij sporten of gewichtsvermindering
  • De huid is drukpijnlijk en oogt walnootachtig, als extreme vorm van cellulite (sinaasappelhuid)
  • Snel blauwe plekken op de plek van het lipoedeem
  • Opgezwollen benen door vochtophoping
  • Snelle vermoeidheid en toenemende immobiliteit met verminderde spierkracht en zwakke gewrichten

lipoedeem

De stadia van lipoedeem

 

Tumescente liposuctie verhoogt de kwaliteit van leven

Nationaal Huidcentrum is gespecialiseerd in het behandelen van lipoedeem. Met onze multidisciplinaire aanpak bereiken we het meest optimale resultaat. Hoewel deze ziekte niet kan worden genezen, kan liposuctie de klachten flink verminderen. Recent onderzoek van Dr. Navadeh (gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie) wijst uit dat liposuctie onder tumescente lokale anesthesie de functionaliteit van het lichaam verbetert, pijnklachten en zwelling vermindert en de kwaliteit van leven verhoogt.

 

Oorzaken van lipoedeem

Er bestaat in de medische wereld veel onduidelijkheid over de oorzaak van deze chronische ziekte. Het heeft in elk geval niets te maken met te veel eten. Wat vast staat, is dat erfelijke factoren een rol spelen. Daarnaast beginnen of verergeren de klachten vaak bij een hormonale wisseling (puberteit, tijdens of na zwangerschap, menopauze) en kan de aandoening ontstaan als gevolg van een schildklierafwijking. Tenslotte kan lipoedeem samengaan met lymfoedeem (ofwel lymfo-lipoedeem), waarbij sprake is van verminderde afvoer van weefselvocht en verslapping van het bindweefsel.

 

Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor behandeling.

Behandeling

Lipoedeem vraagt om een specialistische behandeling op meerdere vlakken. Het helpt om voldoende te bewegen en overgewicht te voorkomen met een uitgebalanceerd dieet. Daarnaast zijn steunkousen en lymfedrainage middelen tegen overmatige vochtophoping (lymfoedeem). Maar de meest effectieve methode om overtollige vetweefsel aan te pakken is het verwijderen van onderhuidse vetcellen met liposuctie, eventueel in combinatie met een – ook in Nationaal Huidcentrum uitgevoerde – lymfedrainage en compressietherapie. Indien nodig kunnen wij ook thuisbehandelingen met compressietherapie voor je verzorgen. Vraag een gratis intakegesprek aan om te bespreken of je gebaat bent bij een lipoedeembehandeling.

 

Behandeltijd en duur

De behandeltijd is afhankelijk van het aantal en de grootte van de behandellocaties. Een complete lipoedeembehandeling vindt poliklinisch plaats, meestal op één dag. Je meldt je een half uur van tevoren in onze kliniek, waar je wordt ontvangen in een relaxruimte met tv, muziek, tijdschriften en wifi. Er worden foto’s gemaakt en de arts tekent het behandelgebied af. Onder lokale verdoving maakt hij kleine, onopvallende sneetjes in de huid. Via deze sneetjes brengt hij vocht in. Dit gebeurt met een dunne, holle buis (canule). Zodra de vetcellen loszitten begint de arts met het wegzuigen van het vet.

 

Na de behandeling krijg je een elastisch drukpak aan en mag je – onder begeleiding – al snel weer naar huis. Je draagt het drukpak vier weken, zodat de opperhuid goed tegen de onderste huidlagen aandrukt. Na twee weken hoef je het pak alleen overdag of ’s nachts te dragen. Het optimale resultaat van de lipoedeembehandeling toont zich na ongeveer een half jaar. Tijdens het gehele proces word je uitgebreid geïnformeerd over de aanpak, uitvoering, effecten en resultaten.

 

Lees hier meer over een liposuctiebehandeling

Ben ik geschikt?

Vermoed je dat je last hebt van lipoedeem? Je kunt je huisarts of medisch specialist een diagnose laten stellen of dit door onze specialist laten beoordelen.

Adviesgesprek

Een kosteloos intakegesprek is essentieel voor een adequate en effectieve behandeling van lipoedeem. In een persoonlijk en vrijblijvend consult met onze patiëntcoördinator en één van onze artsen onderzoeken wij of een lipoedeembehandeling geschikt is voor jou. Je wordt stap voor stap geïnformeerd over het behandelproces, van de eerste aankomst tot de eindcontrole. Je kunt al je vragen stellen en weet precies waar je aan toe bent.

 

Maak meteen een afspraak voor een adviesgesprek in Nationaal Huidcentrum. In onze kliniek ben je altijd verzekerd van de beste zorg en nazorg, korte wachttijden en een persoonlijke benadering in een ontspannen setting.

Foto's

In het intakegesprek zie je foto’s van vóór en na een lipoedeembehandeling. Zo krijg je een goede indruk van het resultaat.


Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem

Tarieven

Lipoedeem vraagt intensieve behandeling en nazorg. Bij ernstig lipoedeem zijn er 2 of 3 behandelingen nodig. Het bepalen van kosten van liposuctie bij lipoedeem is maatwerk en sterk afhankelijk van de omstandigheden. We kunnen de werkelijke kosten pas bepalen nadat de dermatoloog in het intakegesprek de aangedane huid heeft bekeken.

 

Hoewel lipoedeem sinds 1 januari 2017 is aangemerkt als chronische ziekte, valt lipoedeembehandeling niet onder de basisverzekering. De behandelingen worden dan ook niet door zorgverzekeraars vergoed.

Belastingvoordeel

Het is mogelijk om de kosten bij de belastingaangifte als aftrekbare zorgkosten mee te nemen. Wij kunnen je niet zeggen hoeveel je vergoed krijgt – dit hangt onder meer af van je inkomen – maar hieronder wel een indicatie geven.

 

Voorbeeld: 

 

Als je de zorgkosten wilt aftrekken, houd dan rekening met een drempel. Dit is een niet-aftrekbaar bedrag. Deze drempel hangt af van je inkomen (samen met je fiscale partner) en bedraagt 1,72% over een inkomen tot € 15.294. Over het volgende deel tot € 40.619 is dat 1,65% (totaal € 670). Boven dit inkomen van € 40.619 geldt een drempel van 5,75%.

 

Gezamenlijk drempelinkomen Drempel
meer dan niet meer dan
€ 15.294 € 262
€ 15.294 € 40.619 1,65%
€ 40.619 € 670 + 5,75% van het bedrag boven € 40.619

 

Stel: Het inkomen van jou en je fiscale partner is samen € 62.000 dan is de drempel € 670 + € 1.114 (€ 19.381 x 0,0575) = € 1.784. Bedragen de kosten van een behandeling € 8.000,- dan is een bedrag van € 6.216 aftrekbaar. Omdat je inkomen in de 40,85% – schijf zit ontvang je € 2.539 van de fiscus terug. Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend.

 

De belastingdienst kan vragen naar een verklaring van de kosten. Op de factuur vermelden wij dan ook duidelijk welke behandeling(en) je hebt gehad. Voor een overzicht van (deels) aftrekbare zorgkosten en drempelbedragen verwijzen wij je naar de belastingdienst.

 

Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor behandeling.