Informatie aanvragen
Ik heb een vraag
Terugbelverzoek
 

Algemeen

Lipoedeem (ook wel vetsyndroom genoemd) is een pijnlijke, vervelende en chronische aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig over het lichaam is verdeeld. De plaatselijke vetophopingen op de heupen, dijen, onderbenen, achterkant van de knieën en/of armen zijn niet weg te krijgen door sporten of diëten. Tot frustratie van vele vrouwen en mannen, die last hebben van zere of vermoeide armen of benen en zich schamen voor het lipoedeem.

 

Nationaal Huidcentrum is gespecialiseerd in en heeft jarenlange ervaring met het behandelen van lipoedeem. De ziekte kan niet worden genezen, maar met een effectieve liposuctie kunnen de klachten flink worden verminderd. Je kunt weer gemakkelijker bewegen, sporten, je beter kleden door verwijdering van de vetweefsel én je zelfvertrouwen krijgt een stevige boost. Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor behandeling van lipoedeem in onze drukbezochte kliniek.

 

 

Meerdere oorzaken

Lipoedeem komt vaker voor bij vrouwen. Kenmerkend is dat de afwijkende, overmatige vetverdeling zich aan beide heupen, dijen, benen of armen voordoet. Er bestaat in de medische wereld veel onduidelijkheid over de oorzaak van deze chronische ziekte. Het wordt in ieder geval niet veroorzaakt door te veel eten. Het staat vast dat erfelijke factoren een rol spelen en klachten vaak beginnen of erger worden bij een hormonale wisseling. Denk aan de puberteit, tijdens of na de zwangerschap of in de menopauze. De aandoening kan ook ontstaan als gevolg van een schildklierafwijking. De aandoening kan samengaan met lymfoedeem ofwel lymfo-lipoedeem, waarbij sprake is van verminderde afvoer van weefselvocht en verslapping van het bindweefsel.

 

Lipoedeem stadia

 

 

Symptomen van lipoedeem

  • Zware en pijnlijke armen en/of benen door overtollig vetweefsel, aan beide zijden
  • De afwijkende, slappe vetverdeling stopt abrupt bij de knieën/enkels of ellebogen/polsen
  • Vrijwel geen verbetering kwaal bij sporten of gewichtsvermindering
  • De huid is drukpijnlijk en oogt walnootachtig, als extreme vorm van cellulitis (sinaasappelhuid)
  • Snel blauwe plekken op de plek van het lipoedeem
  • Opgezwollen benen door vochtophoping
  • Snelle vermoeidheid en toenemende immobiliteit met verminderde spierkracht en zwakke gewrichten

Lees meer over lipoedeem op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lipoedeem

Behandeling

Lipoedeem vraagt om een specialistische behandeling op meerdere vlakken. Het helpt om voldoende te bewegen en overgewicht te voorkomen door een uitgebalanceerd dieet. Steunkousen en lymfedrainage zijn een middel tegen overmatige vochtophoping (lymfoedeem). De meest effectieve methode om het overtollige vetweefsel aan te pakken is liposuctie. Hierbij worden onderhuidse vetcellen verwijderd. In combinatie met een ook in Nationaal Huidcentrum uitgevoerde lymfedrainage en compressietherapie wordt het lipoedeem vanuit breed perspectief aangepakt. Indien nodig, kunnen wij thuisbehandelingen met compressietherapie voor je verzorgen. Vraag een gratis intakegesprek aan dat uitwijst of je gebaat bent bij een lipoedeembehandeling en je ontvangt € 50 tegoed voor een behandeling naar keuze.

 

Behandeltijd en duur

Een complete lipoedeembehandeling in Nationaal Huidcentrum vindt meestal op één dag plaats. De behandeltijd is afhankelijk van het aantal en de grootte van de behandellocaties. De behandeling is poliklinisch. Je meldt je een half uur van tevoren in onze kliniek en je wordt ontvangen in een relaxruimte met tv, muziek, tijdschriften en wifi. Je wordt tijdens het gehele proces uitgebreid geïnformeerd over de aanpak, uitvoering, effecten en resultaten. Na het maken van foto’s van de behandelgebieden wordt de huid verdoofd en wordt het door de via een canule ingespoten vloeistof zacht en vloeibaar geworden vet weggezogen. Dit wordt tumescent liposuctie genoemd. Hierna worden alle wondjes verzorgd en word je geholpen met aankleden en naar je begeleider teruggebracht. Je mag na een korte wachttijd onder begeleiding naar huis. Het optimale resultaat van de lipoedeembehandeling toont zich na ongeveer een half jaar.

Ben ik geschikt?

Denk je dat je last hebt van lipoedeem? Je kunt je huisarts of medisch specialist een diagnose laten stellen, of dit door een van onze gekwalificeerde en zeer ervaren specialisten laten beoordelen. Nationaal Huidcentrum geldt als dé specialist op het gebied van lipoedeembehandelingen. Onze kliniek heeft het ZKN-keurmerk, dat betekent dat je bent verzekerd van de beste zorg en nazorg, korte wachttijden en een persoonlijke benadering in een ontspannen setting. Chirurgische liposuctie bij lipoedeem verbetert de functionaliteit van je lichaam, vermindert pijnklachten en zwellingen, verfraait je fysieke uiterlijk en verhoogt je kwaliteit van leven. Met een multidisciplinaire aanpak van medisch specialismen wordt het meest optimale resultaat bereikt.

 

 

Adviesgesprek

Adviesgesprek

 

Een kosteloos intakegesprek is essentieel voor een adequate en effectieve behandeling van lipoedeem. In een persoonlijk en vrijblijvend consult met onze patiëntcoördinator en een van onze artsen wordt onderzocht of een lipoedeembehandeling voor je geschikt is. Je wordt stap voor stap geïnformeerd over het behandelproces, van de eerste aankomst tot de eindcontrole. Je kunt al je vragen stellen en weet precies waar je aan toe bent. Maak meteen een afspraak voor een adviesgesprek in Nationaal Huidcentrum.

 

Lees hier meer over een liposuctiebehandeling

 

Nationaal Huidcentrum is dé specialist op het gebied van lipoedeem. Alle behandelingen die kunnen bijdragen aan de verbetering van lipoedeem vinden plaats onder één dak en worden nauwkeurig op elkaar afgestemd. Ook kunnen wij thuisbehandeling met compressietherapie voor je verzorgen indien nodig.

 

Foto's

Je kunt tijdens het intakegesprek voorbeeldfoto’s zien van vóór en na een lipoedeembehandeling, zodat je een goede indruk krijgt welk resultaat er met een combinatie van liposuctie, lymfedrainage, steunkousen en compressietherapie bereikt kan worden. Op de behandeldag maakt de arts foto’s van de gebieden op je lichaam die behandeld gaan worden.

 

Voor- en na foto’s


Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Voor Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Na Nationaal Huidcentrum Lipoedeem
Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem Nationaal Huidcentrum Lipoedeem

Tarieven

Lipoedeem is een dermatologische aandoening. Een dermatoloog is daarom bij uitstek jouw behandelaar. Lipoedeem vraagt speciale behandelingen aan de benen met intensieve nazorg en bandages, deze behandelingen worden helaas niet vergoed door de zorgverzekeraar. Vaak zijn er 2 of 3 behandelingen nodig wanneer er sprake is van ernstige lipoedeem. De kosten van liposuctie bij lipoedeem is daarom sterk afhankelijk van de omstandigheden en de noodzakelijke nazorg. Tijdens het intakegesprek worden deze kosten met je besproken.

 

Plan nu een gratis intake en ontvang € 50,00 behandeltegoed voor een behandeling naar keuze!

Behandeling
Vanaf prijs
Bovenbenen
€ 2.995,-
Onderbenen
€ 2.450,-
Boven- en onderbenen
€ 4.950,-

Belastingvoordeel

Lipoedeem is vanaf 1 januari 2017 door Zorg Instituut Nederland (ZIN) aangemerkt als een chronische ziekte. Toch valt een lipoedeem behandeling niet onder de basisverzekering. Het is wel mogelijk om de kosten bij de belastingaangifte als aftrekbare zorgkosten mee te nemen.

 

Wij kunnen je niet zeggen hoeveel je vergoed krijgt. Dit hangt onder meer van je inkomen af. Wij kunnen alleen een indicatie geven. Voor een overzicht welke zorgkosten (deels) aftrekbaar zijn verwijzen wij je naar de belastingdienst.

 

De belastingdienst kan om een verklaring van de kliniek vragen om de kosten te controleren. Wij vermelden op de factuur duidelijk welke behandeling je hebt gehad. De door ons verstrekte factuur voor de lipoedeem behandeling kan voldoende zijn.

 

Een voorbeeld*
Als je de zorgkosten wilt aftrekken houd dan rekening met een drempel. Dit is een niet aftrekbaar bedrag. Deze drempel hangt van je inkomen af (samen met je fiscale partner) en bedraagt 1,72% over een inkomen tot € 15.294. Over het volgende deel tot € 40.619 is dat 1,65% (totaal € 670). Boven dit inkomen van € 40.619 geldt een drempel van 5,75%. Ga voor meer informatie over drempelbedragen naar de belastingdienst.

 

Gezamenlijk drempelinkomen Drempel
meer dan niet meer dan
€ 15.294 € 262
€ 15.294 € 40.619 1,65%
€ 40.619 € 670 + 5,75% van het bedrag boven € 40.619

 

Stel: Het inkomen van jou en je fiscale partner is samen € 62.000 dan is de drempel € 670 + € 1.114 (€ 19.381 x 0,0575) = € 1.784. Bedragen de kosten van een behandeling € 8.000,- dan is een bedrag van € 6.216 aftrekbaar. Omdat je inkomen in de 40,85% – schijf zit ontvang je € 2.539 van de fiscus terug.

 

*Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend.