Informatie aanvragen
Ik heb een vraag
Terugbelverzoek
 

Algemeen

Spataderen zijn er in verschillende soorten en maten. Ze hebben allen gemeen dat het ontsierende vaten zijn, die met name op de benen voorkomen. Gelukkig zijn de meeste spataderen goed te behandelen.

Hoe ontstaat een spatader?
Aderen zijn de bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van het zuurstofarme bloed naar het hart. De slagaderen vervoeren het zuurstofrijke bloed van het hart naar alle weefsels en organen. Spataderen zijn verwijdde aderen met niet goed functionerende kleppen. Hierdoor wordt het zuurstof arme bloed niet meer weggepompt uit de ader waardoor deze volloopt. Er wordt van spataderen gesproken wanneer er duidelijk zichtbare blauwe en verdikte, meestal  kronkelig verlopende, aderen zijn.

 

Er wordt een onderscheid gemaakt in kleine spataderen, middelgrote spataderen en grote spataderen.

  • Kleine spataderen komen vaak in kluwens voor en worden ook wel “takkebosvenen” genoemd. Verreweg de meeste spataderen zijn van dit type en geven meestal geen klachten. Wel kunnen de spataderen als cosmetisch storend worden ervaren
  • Middelgrote spataderen zijn tot enkele millimeters dik en kunnen vele centimeters lang zijn. Ook deze spataderen geven meestal alleen cosmetische klachten
  • Grote spataderen zijn dikke “kabels” die over het been lopen. Deze spataderen geven naast een cosmetisch probleem vaak ook pijn- en oedeemklachten.

Behandeling

Foto's

Voor -en na foto’s


Voor Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling
Na Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling
Voor Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling
Na Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling
Voor Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling
Na Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling
Voor Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling
Na Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling
Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling Nationaal Huidcentrum Spataderbehandeling

Tarieven

Heb je last van spataderen? Dan kun je hiervoor een afspraak maken bij één van onze specialisten. Het eerste consult bij één van onze specialisten wordt altijd door je  ziektekostenverzekeraar vergoed, behoudens je eigen risico.

 

Sinds 1 januari 2012 zijn de regels met betrekking tot vergoeding aangepast. Dat wil zeggen dat de spataderbehandeling niet meer in alle gevallen vergoed zal worden. Of je behandeling vergoed wordt is afhankelijk van de categorie waarin je spatader(en) val(t)(len). Spataderen in klasse C1 en C2 komen niet meer voor vergoeding in aanmerking. Vanaf C3 wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Hieronder zie je wat de categorieën C1-C6 betekenen.

 

C1: Kleine rode en blauwe vaatjes (couperose en spinvaatjes)
C2: Spataderen
C3: Spataderen met oedeem (vochtophopingen) rond de enkel(s)
C4: Spataderen met huidverkleuringen of huidafwijkingen (bijvoorbeeld eczeem)
C5: Spataderen als onderliggende oorzaak voor een open been (dat inmiddels genezen kan zijn)
C6: Herhaaldelijk open been als gevolg van spataderen

 

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekering. Wil je weten wat er voor jou vergoed zal worden? Klik dan hier.

Vallen je spataderen in de categorie C1 of C2 dan worden de kosten van de behandeling niet vergoed door je zorgverzekering. De kosten van de behandeling zijn dan:

Behandeling
All-in prijs
C1: Couperose en spinvaatjes (Yag laser of scleroseren)
€ 95,-
C2: Spataderen (operatief of scleroseren)
€ 200,-