Dag van de Zonnebrand (27 mei)

Vandaag, 27 mei, is het de ‘Dag van de Zonnebrand’. Voor onze huidtherapeute een mooi moment om hier aandacht aan te besteden. Want we horen allemaal wel heel vaak dat we zonnebrand moeten smeren, maar waarom eigenlijk? Wat zijn de voordelen? En wat is nou de juiste zonnebrand voor je gezicht of je lichaam? Op deze en andere vragen geeft onze huidtherapeute Tamara de Grooth in dit blog antwoord.

 

Het is inmiddels bekend dat de zon steeds meer en feller schijnt. De intensiteit van zonnestraling neemt gemiddeld zo’n 2% toe per tien jaar*. Veel mensen vinden dit natuurlijk erg fijn, want we houden allemaal van de zon. Maar voor onze huid is dit minder goed. Te lange blootstelling aan de zon kan de huid namelijk (blijvend) beschadigen en versneld verouderen.

 

Zonnebrand tegen huidbeschadiging en huidveroudering

Je hoort het regelmatig; smeren, smeren en nog eens smeren. Veel mensen smeren zich één keer per dag in of maar met een dun laagje zonbescherming. Maar wil je je huid echt goed beschermen en huidbeschadiging en veroudering tegen gaan, dan zul je toch echt goed aan de slag moeten met…….juist, smeren, smeren en nog eens smeren.

 

Het belang van zonnebrand

UVA-straling dringt diep door in onze huid, namelijk tot in de lederhuid, en tast hier collageen en elastine aan. Dit veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering. Daarom staat de A uit UV-A ook wel voor ‘ageing’ (veroudering). UV-B stralen komen minder diep in de huid en kunnen verbranding van de huid veroorzaken, De B uit UV- B staat ook wel voor ‘burning’ (branden). Zowel UV-A als UV-B spelen een rol bij de vorming van huidkanker. Daarom is het belangrijk om een product te gebruiken die de huid goed tegen beide soorten straling beschermt. Ook als je bijna niet verbrandt, omdat je bijvoorbeeld een donker huidtype hebt.

 

Fabels over insmeren met zonnebrandcrème

Je hoort veel verschillende dingen over zonnebrandcrème en de bescherming tegen de zon. Wij nemen een aantal fabels voor je onder de loep:

 

  • Één keer insmeren met een hoge factor beschermt de hele dag
    Dit is niet waar. Zonnebrandcrème beschermt gedurende twee uur (afhankelijk van de hoogte van de factor) en je huid moet daarna weer opnieuw worden ingesmeerd. Blijf het insmeren dus regelmatig herhalen, liefst nog vaker als je gaat zwemmen, sporten of zweet.
  • Smeren van een dunne laag zonnebrandcrème is genoeg
    De meeste mensen smeren zichzelf te dun in met zonnebrandcrème en zijn hierdoor niet goed beschermd. Smeer jezelf dus met een goede laag in, zodat je huid goed bedekt is.
  • Ik verbrand niet, dus ik heb geen zonbescherming nodig
    Wanneer je een donkere huid hebt biedt de, van nature al aanwezige, pigment in jouw huid gedeeltelijk bescherming tegen UV-straling. Hoe donkerder de huid, hoe langer het duurt voordat de schadelijke hoeveelheid UV-straling is bereikt. Maar mensen met een donkere huid kunnen wel degelijk huidschade oplopen en verbranden door de zon. De UV-A straling dringt ook in deze huid door en kan dus voor huidveroudering zorgen. Hoe snel iemand verbrand is afhankelijk van de huidskleur en het huidtype. Maar voor iedereen geldt, dat insmeren de beste bescherming biedt.
  • Als ik me insmeer met zonnebrand, dan word ik niet bruin
    Dit is een misverstand dat vaak wordt gemaakt. Je huid wordt wel degelijk bruin als je je insmeert, het zorgt er juist voor dat je huid niet verbrandt. Je blijft juist langer en mooier bruin als je je goed en regelmatig insmeert.
  • Ik hoef me niet in te smeren als ik in de schaduw zit
    Als je in de schaduw zit kun je, door de weerkaatsing van de zon, blootgesteld worden aan ultraviolette straling. Maar ook op de wat donkerdere dagen, in bijvoorbeeld de herfst en winter, is de ultraviolette straling aanwezig. Daarom adviseren wij je om elke dag, in ieder geval op de zichtbare huid, zonnebrandcrème te gebruiken. Zeker als je in de wintermaanden op skivakantie gaat. De witte sneeuw weerkaatst namelijk het zonlicht, waardoor je sneller verbrandt.

 

Verschil zonnebrandcrème voor gezicht en lichaam

Bij de samenstelling van een zonnebrandcrème voor het gezicht wordt rekening gehouden met de kwetsbare huid rondom de ogen. Dit kan door bijvoorbeeld de hoeveelheid of de keuze van de ingrediënten die speciaal worden afgestemd op de gezichtshuid. Ook bevinden zich in het gezicht meer talgklieren, waardoor zonnebrandcrèmes die bestemd zijn voor het lichaam vaak voor een vettige of glimmende gezichtshuid kunnen zorgen. Een zonnebrandcrème voor het gezicht is doorgaans minder vet en kan ook een tint bevatten om roodheden en pigmentvlekjes te camoufleren. Zoals onze Dermaceutic Sun Ceutic SPF50+ tinted.

 

Hoe kies je een zonnebrandcrème

Een goedkope zonnebrandcrème geeft dezelfde bescherming als een duurdere zonnebrandcrème. In beide producten zit dezelfde SPF bescherming, dit is zelfs wettelijk vastgelegd. Het verschil zit hem vaak in de extra’s eromheen, zoals de verpakking, de toegevoegde vitaminen en mineralen voor een goede huidverzorging, hoe fijn de zonnebrand uit te smeren is en hoe deze aanvoelt (wel of niet plakkerig).

 

Zonnebrandcrème en make-up

Heb je je gezicht mooi opgemaakt, besluit je om spontaan een terrasje te pakken in de zon. Goed insmeren is dan de beste keuze, maar we snappen het als je het zonde vindt om dat over je make-up te doen. Een goede tip is dan om je make-up bij te werken met een poeder met een SPF, zoals de favoriete minerale poeder van onze huidtherapeuten van Jane Iredale.

 

Een aantal tips van onze huidtherapeute zodat jij verstandig kan zonnen:

  • Bouw het aantal zonuren langzaam op, zodat je huid kan wennen.
  • Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur.
  • Smeer je voldoende in en herhaal dit iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw als je uit het water komt, óók als de zonnebrand waterresistent is.
  • Draag een zonnebril, pet of hoed om (de huid rondom) je ogen te beschermen.
  • Bewaar je zonnebrandcrème op een koele plek en uit de zon. Dit zorgt ervoor dat het product zijn werking zoveel mogelijk behoudt. Meestal is zonnebrandcrème tot 1 jaar na opnemen houdbaar (12M), mits goed bewaard. Wel zal de beschermingsfactor tegen die tijd minder zijn geworden.
  • Op de weerapp op je mobiel kun je vaak ook zien wat de UV index voor die dag is. Deze index geeft aan hoeveel UV straling er wordt verwacht en hoelang je, midden op de dag, de zon kunt verdragen. Bij een lage zonkracht (0-4 op de index) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (6 en hoger). Bij een UV-index van 8 kun je al binnen 15 minuten verbranden**.**

Onze zonnebrandproducten

Bij Nationaal Huidcentrum hebben wij verschillende mooie producten die wij adviseren ter bescherming van de huid tegen de zon.

Tevens raden wij het gebruik van antioxidanten (in je gezichtsverzorging) aan. Antioxidanten beschermen je huid tegen zogenaamde vrije radicalen en zijn nodig om deze uit te schakelen en te beperken. Vrije radicalen veroorzaken schade aan je cellen. Het toevoegen van antioxidanten naast je zonnebrandcrème zorgt ervoor dat je de vorming van lijntjes en pigmentvlekken langer uitstelt.

*   Bron: het Wageningse weerstation
** Bron: KNMI.nl