Rosacea is een frustrerende chronische huidaandoening die zeer vervelende, cosmetisch storende klachten kan veroorzaken. De huidziekte komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en ontstaat meestal rond het 30ste-40ste levensjaar. Rosacea is zeer therapieresistent en vaak niet definitief te genezen, maar met moderne therapieën wel goed te behandelen.
Behandeling van Rosacea met Spironolacton en Photodynamische therapie
De verschijnselen van Rosacea komen met name in het gezicht voor en bestaan vooral uit roodheid (door uitgezette bloedvaatjes), papels en puistjes. De oorzaak van Rosacea is onbekend, maar factoren zoals alcoholgebruik, zonlicht, warmte, lichamelijke inspanning en stress kunnen de klachten verergeren.
Een opvallende variant van Rosacea is ‘rhinophyma’. Rhinophyma ontstaat door vergrote talgklieren van de neus en – in latere fase – toename van bindweefsel. Dit leidt tot vergrote, knobbelige neusvleugels. Circa 50% van Rosacea patiënten hebben oogklachten, waaronder droge, geïrriteerde en brandende ogen (keratoconjunctivitis).
De gangbare behandeling van Rosacea
Het doel van de behandeling van Rosacea is in principe vermindering van de symptomen en stabilisatie van het ziekteproces. Definitieve genezing komt zelden voor. De meest effectieve medicamenteuze therapie is een onderhoudsdosering met antibiotica van de groep Tetracycline (Minocycline, Doxycycline). De behandeling, zogenaamde pulstherapie, kan maanden worden gecontinueerd. Uitwendige therapieën zoals Metronidazol crème, zijn zelden effectief.
Nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van Rosacea
Vanaf januari 2018 tot maart 2020 behandelden wij 36 patiënten met Rosacea in het gezicht met een combinatie van photodynamische therapie en Spironolacton. Bij 74% van de patiënten trad aanzienlijke verbetering van hun huideruptie op, bij zowel de papels als de roodheid. Tevens stabiliseerde het ziekteproces en ontstonden er nauwelijks acute aanvallen.
Bij de evaluatie (6 maanden na het staken van de behandeling) constateerden we bij 28 patiënten geen recidief. Slechts 6 patiënten hadden een recidief van erytheem (roodheid) in het gezicht. Bij 2 patiënten was er sprake van het ontstaan van nieuwe bultjes, maar dan in zeer lichte vorm.
Wat is Spironolacton?
Spironolacton is een diureticum en kalium-sparend geneesmiddel met onder andere anti-androgenetische eigenschappen. Dit geneesmiddel wordt met name bij hartfalen en hypertensie gebruikt. Door zijn anti-androgenetische functie, remt Spironolacton de productie van de talgklieren af. Overproductie van de talgklieren is een belangrijke factor bij klachten van Rosacea en met name rhinophyma.
De dosering van Spironolacton bij deze groep was 50 mg per dag gedurende 4 weken. Deze kuur is elke 3 maanden gedurende 1 jaar herhaald. Het resultaat: vermindering van de roodheid, bultjes en stabilisatie van het ziekteproces in 74% van de behandelde patiënten.
De meest voorkomende bijwerkingen van Spironolacton zijn hoofdpijn, diarree, vermoeidheid en slaperigheid. Maar gezien de zeer lage dosering en het kortdurende gebruik van Spironolacton bij Rosacea komen deze bijwerkingen zelden voor.
Wat is photodynamische therapie?
Photodynamische therapie is een effectieve behandeling met licht voor de door zon beschadigde huid (aktinische keratose), maar ook voor huidverjonging, acne en Rosacea.
Voorafgaand aan de belichting wordt er een fotosensitieve stof (aminolevulinezuur) op de huid van het gezicht aangebracht. In het geval van Rosacea wordt 30 tot 45 minuten later het gezicht gedurende circa 6 minuten belicht. Deze behandeling wordt eens per 3 maanden herhaald, tot er duidelijke remissie zichtbaar is. Dit is meestal na 3 behandelingen het geval. Bijwerkingen: Roodheid en zwelling in de eerste 2 tot 3 dagen. Zelden ontstaat er post-inflammatoire hyperpigmentatie. In principe genezen deze complicaties vanzelf.
Conclusie: Rosacea is geen ernstige ziekte maar kan zeer vervelende, cosmetisch storende klachten veroorzaken. Ondanks dat deze huidaandoening niet definitief te genezen is, kunnen we de aandoening met moderne therapieën goed behandelen. Uit ons onderzoek is gebleken dat de combinatie van de medicatie Spironolacton en photodynamische therapie tot zeer goede resultaten kan leiden. Na de behandeling zijn Rosacea patiënten vrijwel vrij van cosmetisch storende klachten. Met als bijkomend voordeel: een toename van zelfverzekerdheid en een verbeterde kwaliteit van leven.
Meer weten?
Heb je behoefte aan meer informatie over de moderne behandeling van Rosacea? Bel 088 425 10 00, wij helpen je graag verder.
Referenties:
Mark v. Dahl reviewing Spoendlin J et al. J Invest Dermatol 2013 Oct
Aksoy, B, Altaykan-Hapa, A, Egemen, D, Karagoz, F, Atakan, N. “The impact of rosacea on quality of life: effects of demographic and clinical characteristics and various treatment modalities”. Br J Dermatol. vol. 163. 2010
Aldrich, N, Gerstenblith, M, Fu, P, Tuttle, MS, Varma, P, Gotow, E, Cooper, KD, Mann, M, Popkin, DL. “Genetic vs Environmental Factors That Correlate With Rosacea: A Cohort-Based Survey of Twins”. JAMA Dermatol. vol. 151. 2015