UV-straling: de negatieve én positieve effecten

Voor de positieve effecten van UV-straling heb je eigenlijk maar een klein beetje zonlicht nodig. De negatieve effecten komen voornamelijk tot uiting bij overmatige blootstelling aan zonlicht. Welke dat zijn, leg ik je hier graag uit.
 

Zijn de effecten van UV-straling altijd slecht?

Een belangrijk positief effect van de zon: je krijgt er meestal een beter humeur van en je hebt meer energie. Daarnaast zorgt de zon voor aanmaak van vitamine D. Wat ook niet veel mensen weten is dat je UV-licht kunt inzetten bij diverse huidaandoeningen, waar het een goed effect heeft op de ontstekingsprocessen in de huid. Bij Nationaal Huidcentrum staat bijvoorbeeld een speciale belichtingscabine waar we patiënten met huidaandoeningen als eczeem en psoriasis dermatologisch kunnen behandelen.

 

Verbranding

Een bruine kleur door de zon vinden we vaak mooi, maar in principe is het gewoon schade aan je huid. Door UV-straling worden cellen in de huid gestimuleerd om melanine aan te maken. Melanine geeft pigment (en dus kleur) aan de huid en geeft zo een schild (bescherming) tegen de schadelijke gevolgen van de zon. Dit proces noemen we ‘melanogenese’. Het verloopt bij elke huidskleur anders; de één wordt immers sneller bruin of verbrandt sneller dan de ander.

 

Wanneer de UV-straling niet meer door de melanine kan worden tegengehouden resulteert dit in verbranding, net als een emmertje dat overstroomt. De huid wordt rood, pijnlijk, voelt warm aan en kan bij ernstige verbranding zelfs opzwellen of blaren vertonen. Verbranding is overigens voornamelijk toe te schrijven aan UVB-straling.

 

Zonneallergie

Zonneallergie – in medische termen Polymorfe Licht Eruptie of PLE –  kan soms op een zonverbranding lijken. De huid wordt rood en er kunnen (kleine) blaasjes ontstaan. Soms al een half uur nadat je in de zon bent geweest, maar het is ook mogelijk dat je ze pas een dag later ziet. In tegenstelling tot een zonverbranding is deze uitslag niet pijnlijk, het geeft wel vaak jeuk. 

huidtherapeute Dominique Klumper Nationaal Huidcentrum

Blog: huidtherapeute Dominique Klumper


 

Vroegtijdige huidveroudering

Als we kijken naar de oorzaken van huidveroudering wordt dit voor 30% bepaald door erfelijkheid en levensstijl (huidverzorging, roken, voeding, alcohol, etc.). Maarliefst 70%(!) komt door UV-straling. Je goed beschermen tegen de zon is dus niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook een effectieve anti-aging maatregel. 

 

Van DNA-schade naar huidkanker

Via een ingewikkeld proces dat zich afspeelt in de huid zorgt UV-straling voor oxidatieve stress en het vrijkomen van vrije radicalen. Doelwitten van deze vrije radicalen zijn de celwanden, celkernen (DNA) en eiwitten. Vooral de afbraak van collageen en elastine doen de huid ouder lijken. Deze eiwitten geven de huid namelijk stevigheid en veerkracht.

 

Gelukkig zijn er methoden om de aanmaak van collageen en elastine een boost te geven. Wij bieden bijvoorbeeld behandelingen als de Focus behandeling, fractionele CO2-laserbehandeling of – de mildere – chemische peeling.

 

Tot slot, maar wat mij betreft het allerbelangrijkst: (veelvuldig) verbranden kan bijdragen aan het ontwikkelen van huidkanker. Want let op: je staat vaker bloot aan UV-straling dan je denkt, bescherm daarom jezelf en je kind(eren) goed!

In onze webshop vind je fijne producten met hoge UVA en UVB-filters die zelfs geschikt zijn voor de meest gevoelige huid. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op via telefoonnummer 088 425 10 00 voor advies. 

 

Dominique Klumper
Huidtherapeute Nationaal Huidcentrum