Heb ik lipoedeem?

Er zijn heel veel vrouwen die al hun hele leven te horen krijgen dat ze “de dikke benen van oma” hebben of “gewoon meer moeten sporten en minder moeten eten” terwijl ze eigenlijk aan een vervelende aandoening lijden. Deze vrouwen merken vaak in de puberteit voor het eerst op dat ze steeds dikkere benen krijgen die niet in verhouding zijn met de rest van het lichaam. Als ze gewicht verliezen lijken de benen helemaal niet mee te doen. Soms zijn deze vrouwen of meiden zelfs zo fanatiek aan het lijnen dat ze te mager worden op alle plekken behalve, je raadt het al: de benen.

 

Lipoedeem vaak niet herkend

Intussen wordt de schaamte steeds groter, omdat de aandoening vaak gepaard gaat met een slappe huid of cellulites en in een verder stadium beginnen ook pijnklachten of vochtproblemen in de onderbenen. Navraag bij de huisarts leidt niet altijd tot een diagnose; de aandoening wordt vaak niet herkend. Als ook je huisarts zegt dat je moet afvallen dan is dat niet bepaald bevorderlijk voor je eigenwaarde. Wij zien veel vrouwen die nog nooit van de term lipoedeem hebben gehoord en die bij ons komen omdat ze ten einde raad op zoek gaan naar een behandeling om van die dikke benen af te komen. Als ze horen dat het gaat om een aandoening waar ze zelf absoluut niet “schuldig” aan zijn vallen er heel veel puzzelstukjes op hun plek. De erkenning van het probleem, de herkenning in de diagnose en het begrip zijn vaak reden voor een emotioneel moment.

Symptomen

Herkenbaar? Misschien heb je lipoedeem. Lipoedeem is een aandoening die zich uit in de volgende kenmerken:

  • Zware armen en/of benen door overmatig vet, aan beide zijden.
  • De vetverdeling stopt abrupt bij de knieën/enkels of ellebogen/polsen. De voeten en handen zijn niet aangedaan.
  • Vrijwel geen verbetering bij sporten of afvallen.
  • De huid is gevoelig en heeft veel deukjes, als extreme vorm van cellulite (sinaasappelhuid).
  • Snel blauwe plekken op de plek van het lipoedeem.
  • Opgezwollen benen/enkels door vochtophoping.
  • Snelle vermoeidheid en mogelijk problemen bij beweging. Verminderde spierkracht en zwakkere gewrichten.

Lipoedeem is een chronisch probleem. Gelukkig valt er wel het één en ander aan te doen. De behandeling bestaat uit het verminderen van vochtophopingen door het dragen van steunkousen, het toepassen van lymfedrainage en eventueel speciale compressie therapie. Daarmee kunnen al veel klachten verbeteren, en gelukkig worden deze behandelingen vergoed door de verzekering. Maar wat natuurlijk écht helpt is het aanpakken van de vetophopingen. Daardoor wordt immers de vochtafvoering vanzelf makkelijker, verbetert de bewegingsvrijheid en vooral de gemoedstoestand van een patiënt. Je kunt je voorstellen dat zoiets simpels als het kopen van een broek die past of het durven dragen van een leuk rokje heel veel kan betekenen voor een vrouw. Het verminderen van het vet kan eigenlijk maar op één manier; liposuctie, of eigenlijk liever liposculptuur. Deze behandeling wordt helaas niet vergoed door verzekeraars. Let op; je mag de behandelkosten wel aftrekken van de belasting.

Behandelmogelijkheden

Liposculptuur (verfijnde liposuctie onder plaatselijke verdoving) kan heel veel doen om een leven met  lipoedeem te verbeteren. Wat we kunnen bereiken:

  • Verminderde omvang van de benen en/of armen
  • Meer bewegingsvrijheid
  • Verbetering van het zelfbeeld/ de gemoedstoestand
  • Vermindering of zelfs eliminatie van pijnklachten
  • Minder vermoeide benen of armen

Maar we kunnen niet alles; hoe langer het probleem bestaat en hoe verder gevorderd, hoe moeilijker het is om een cosmetisch bevredigend resultaat te behalen. Vaak moet er zoveel vet weggehaald worden dat de huid dat simpelweg niet op kan vangen. De huid is bij iemand met lipoedeem vaak al slapper van nature en heeft onvoldoende elasticiteit om zich weer aan te passen aan de nieuwe omvang. Daar houden we in ons behandelplan altijd rekening mee. Verwacht na een liposculptuur behandeling niet opeens dunne benen, wel mag je verwachten dat de benen betere contouren krijgen, smaller worden en beter in harmonie zijn met het lichaam.

 

Mocht je interesse hebben in een liposculptuur behandeling bij lipoedeem klachten, dan is het verstandig naar een kliniek te gaan die gespecialiseerd is in de behandeling van lipoedeem, zoals Nationaal Huidcentrum. Lipoedeem vraagt een zeer specifieke aanpak en de verkeerde methode kan je klachten zelfs verergeren. Veel vrouwen hebben ook baat bij het contact met lotgenoten via besloten Facebook-groepen.

 

Wil je meer weten over de behandeling? Maak een afspraak voor een vrijblijvend intake gesprek.