Foundation dragen op dagelijkse basis: veel mensen denken dat dit slecht is voor je huid. Het zou je poriën afsluiten en kunnen leiden tot onzuiverheden en een overgevoelige huid. Maar is dit waar? Is het echt een no-go voor je huid om je gezicht elke dag op te maken?
Een milde foundation
Het antwoord op de vraag of het slecht is voor je huid om elke dag foundation te dragen is ja en nee. Net als huidverzorgingsproducten die irriterende stoffen bevatten een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid van je huid, geldt dit ook voor make-up. Als je een foundation gebruikt die (hoge percentages) stoffen bevat die irriterend op de huid kunnen werken, is het dagelijks gebruik hiervan niet verstandig.
Voorbeelden van potentieel irriterende cosmetica ingrediënten zijn:
- Alcohol (behalve niet-uitdrogende alcoholsoorten zoals cetyl, stearyl, cetearyl alcohol)
- Geurstoffen (zowel synthetische parfums als etherische oliën)
- De zonnefilter Oxybenzone (Benzophenone-3)
- Propylene glycol
- Conserveringsmiddelen (wanneer hoog in de ingrediëntenlijst vermeld, zoals parabenen en phenoxyethanol)
- Het conserveringsmiddel methylisothiazolinone
- (Peper)munt extract, menthol, Menthoxypropanediol, Balsam of Peru
Het is natuurlijk helemaal mooi meegenomen als je foundation niet alleen vrij is van irriterende stoffen, maar ook huidverzorgende, hydraterende en kalmerende stoffen bevat, zoals niacinamide, hyaluronzuur en havermoutextract.
Een non-comedogene foundation?
Wat betreft de comedogeniteit (de mate waarin een product de poriën zou kunnen verstoppen) van een foundation ligt het wat ingewikkelder. Er zijn inderdaad wetenschappelijke testen uitgevoerd naar de potentie van ingrediënten om de poriën te verstoppen. Echter geven deze onderzoeken geen eenduidig antwoord op de vraag welke stoffen wel of niet comedogeen zijn in een cosmeticaproduct.
Ten eerste zijn deze testen niet uitgevoerd op de gezichtshuid van mensen, maar op de rug van mensen of op de huid van proefdieren. Hierdoor kunnen geen duidelijke conclusies worden getrokken in welke mate deze stoffen de poriën van het gezicht zouden kunnen verstoppen.
Ten tweede zijn deze stoffen in hoge percentages of zelfs in een percentage van honderd procent getest. Als één of meerdere van deze ingrediënten aan een foundation zijn toegevoegd, gaat het over het algemeen slechts om kleine percentages. Daarom hoeft een foundation die volgens de onderzoeken comedogene stoffen bevat, in de praktijk niet comedogeen te zijn. Bovendien heeft de combinatie van alle stoffen in een cosmetisch product invloed op de comedogeniteit ervan. Net zoals sommige chemische stoffen afzonderlijk vrij onschadelijk zijn, maar giftiger worden als ze met elkaar worden gecombineerd.
Hebben deze onderzoeken dan geen enkele waarde om te bepalen welke cosmetische producten wel of niet comedogeen zouden kunnen zijn? Ons antwoord op deze vraag is: je zou de in de onderzoeken genoemde stoffen met een hoge comedogene waarde als een bescheiden hulpmiddel kunnen gebruiken als je het gevoel hebt dat een bepaalde foundation onzuiverheden bij jou veroorzaakt of je snel last hebt van acné. In dat geval zou je kunnen nakijken of je foundation veel verschillende van deze stoffen bevat of deze hoog op de ingrediëntenlijst van het product staan vermeld.
Aan de volgende stoffen wordt in de onderzoeken een hoge comedogene waarde toegeschreven:
- Acetylated lanolin alcohol en PEG 16 lanolin
- Cacaoboter
- Decyl oleate
- Isodecyl oleate
- Isopropyl myristate
- Isopropyl palmitate
- Isostearyl neopentanoate
- Isopropyl isostearate
- Isocetyl stearate
- Myristyl lactate
- Myristle myristate
- Kokosolie (in pure vorm, geen afgeleide ingrediënten zoals coco-caprylate, caprylic/capric triglyceride, coconut alkanes)
Maar vanwege de beperkingen van de onderzoeken hoef je je niet blind te staren op deze ingrediënten.
Of een product comedogeen is voor een individu is niet op basis van een controle van de ingredientenlijst te bepalen. Ook producten die door fabrikanten als ‘non-comedogeen’ worden verkocht, kunnen in de praktijk voor problemen zorgen. Het blijft uiteindelijk dus een kwestie van uitproberen welk product geschikt is voor jouw huid.
Een betere richtlijn voor mensen met een acné-gevoelige huid is om een licht en luchtig product te kiezen op waterbasis (zonder irriterende stoffen) en om foundations met een dikke, vettige substantie links te laten liggen. Smeer liever geen dikke laag foundation, maar gebruik een dun laagje om heel je gezicht mee te egaliseren. Gebruik op de plekken die meer dekking nodig hebben wat extra foundation of een milde concealer.
Ook is het belangrijk om ’s avonds altijd je make-up te verwijderen en je gezicht goed te reinigen. Werk ook altijd met schone handen/sponsjes/kwasten tijdens het aanbrengen van je foundation. Zo verklein je de kans op onzuiverheden door het gebruik van foundation.
Het voordeel van het dagelijks dragen van foundation
Het dagelijks dragen van een geschikte foundation heeft ook een voordeel voor je huid. Een laagje foundation op je huid vormt een extra barrière tussen je huid en externe schadelijke invloeden, zoals UV-straling, vrije radicalen en vervuiling.
Als je foundation ‘iron oxides’ en antioxidanten bevat, helpt deze je huid te beschermen tegen huidschade door blauw licht van je computer, mobiele telefoon en notebook. Veel foundations bevatten tegenwoordig een zonnebeschermingsfactor (SPF) en beschermen je huid hiermee ook een beetje extra tegen zonneschade.
Onthoud wel dat een foundation nooit een zonnebrandcrème kan vervangen. Ons advies is dan ook om iedere dag onder je foundation een goede zonnebrandcrème te dragen.
Kortom: voel jij je zelfverzekerder door dagelijks een laagje foundation te dragen? Als je een mild product gebruikt dat geschikt is voor jouw huid kun je dit gerust doen.
Joan Collins vertelde in een interview dat ze elke dag foundation draagt om haar huid extra te beschermen voordat ze naar buiten gaat. Misschien heeft haar gewoonte wel iets bijgedragen aan het behouden van een prachtige huid op haar 86-jarige leeftijd.
Foundations die goed zijn voor je huid
Om je een handje op weg te helpen hebben wij hieronder een selectie gemaakt van foundations die geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Uiteraard blijft het altijd persoonlijk uitproberen welk product het beste bij jouw huid past.
Glow Time – Jane Iredale
Dit product bevat natuurlijke mineralen die zich aan je huidskleur aanpassen om vlekjes te verdoezelen, poriën te verminderen, rimpels te verbergen en de huid gladder en glanzender te maken. De foundation complementeert de gelaatskleur en helpt de huid te beschermen tegen UV stralen en schade door vrije radicalen. Deze foundation is verkrijgbaar in de webshop.
PurePressed Base Mineral Foundation – Jane Iredale
Een poederfoundation die licht aanvoelt op je huid en je poriën niet verstopt. Met titaniumdioxide, zinkoxide en toegevoegde antioxidanten om je huid aanvullend te beschermen tegen UV-straling en vrije radicalen. Deze foundation geeft een natuurlijke dekking en is vooral geschikt voor de normale, gemengde en vette huid. Ook deze foundation is in onze webshop verkrijgbaar.
COMPLEXION RESCUE Hydrating Gel Cream – bareMinerals
Deze gebruiksvriendelijke medium dekkende foundation hydrateert de huid als een moisturizer en beschermt haar met een minerale SPF 30 tegen zonlicht. Bovendien bevat dit product een aantal sterke antioxidanten. Iedereen zou dit product kunnen gebruiken, maar het is vooral geschikt voor de normale/drogere/rijpere huidtypes.
Toleriane Teint Fluid – La Roche-Posay
Deze hoog dekkende foundation brengt gemakkelijk aan en helpt je huid te beschermen tegen zonneschade met een SPF 25. Deze foundation is geschikt voor de gevoelige en snel geïrriteerde huid en de huid die neigt naar acné. Dit product kan ook goed als concealer worden gebruikt om onzuiverheden en oneffenheden mee weg te werken.
Even Better Refresh Hydrating and Repairing Makeup – Clinique
Een volledig dekkende foundation met ingrediënten die je huid hydrateren en je huidstructuur kunnen verbeteren, zoals niacinamide, peptiden, hyaluronzuur en salicylzuur. Een geschikte foundation voor de normale, gecombineerde huid tot de drogere en rijpere huid.