Is labiacorrectie nog steeds een taboe?

In Amerika is een labiaplastiek of ‘labiacorrectie’ heel normaal. Ook in Nederland wordt de schaamlipverkleining of designervagina steeds populairder. Wat is het precies? Waarom kiezen zoveel vrouwen voor een schaamlipcorrectie en waarom horen we er niet veel over?

 

Zijn mijn schaamlippen wel normaal?

Online worden we dagelijks geconfronteerd met ideaalbeelden van het vrouwelijk lichaam. Ook pornografisch materiaal is overal vindbaar. Dit kan het zelfbeeld van vrouwen – en overigens ook mannen – behoorlijk beïnvloeden. Veel vrouwen stellen zich dan ook de vraag: zijn mijn schaamlippen eigenlijk wel normaal?

 

Wat is normaal? Daar is geen norm voor. Ieder lichaam is anders en zowel de grootte als de vorm, kleur en de structuur van de schaamlippen kunnen erg gevarieerd zijn. Bij het overgrote deel van de vrouwen zijn de schaamlippen dan ook niet abnormaal, maar een normale variatie. Is er echter sprake van lichamelijke of emotionele klachten, dan kan een schaamlipcorrectie een zeer dankbare behandeling zijn.

 

De oorzaak van vergrote schaamlippen

De binnenste schaamlippen (kleine schaamlippen of labia minora) bevinden zich tussen de buitenste schaamlippen (grote schaamlippen of labia majora). Ze beschermen de clitoris en de uitgang van de urinebuis en kunnen anatomisch gezien qua lengte variëren van 1 tot 5 cm. Er zijn echter factoren die kunnen leiden tot ‘te grote’ labia minora. Vaak speelt genetische aanleg een rol. Een (aangeboren) asymmetrie tussen de rechter en linker schaamlippen is een veelvoorkomende indicatie voor een correctie. Ook veroudering, zwangerschap, een bevalling en seksuele activiteit kan leiden tot vergroting van de kleine schaamlippen.

 

Dr. E. Navadeh, medisch directeur van Nationaal Huidcentrum

Blog: Dr. E. Navadeh, Nationaal Huidcentrum

Klachten bij te grote schaamlippen

Vergrote schaamlippen kunnen pijn veroorzaken bij sporten, fietsen of vrijen. Ook het dragen van een badpak, bikini of strakke kleding kan voor pijnklachten zorgen.

 

De meeste cliënten bespreken deze klachten liever niet met anderen. Wat wij in de kliniek veel horen is dat vrouwen zich pas na de ingreep beseffen hoeveel ze onbewust met de grootte van hun schaamlippen zijn bezig geweest! Voor veel van hen is het echt een opluchting dat die periode voorbij is.

 

Labiacorrectie bij Nationaal Huidcentrum

In een labiacorrectie wordt er een stukje huidoverschot van de binnenste schaamlippen operatief verwijderd. Hierdoor vallen ze (weer) binnen de buitenste schaamlippen.

 

De correctie wordt vrijwel altijd uitgevoerd onder de lokale anesthesie. Zo ook bij Nationaal Huidcentrum. De ingreep is veilig en discreet en neemt ongeveer een uurtje in beslag. De postoperatieve zorg is niet heel ingewikkeld en bestaat met name uit het langzaam en voorzichtig opbouwen van de dagelijkse activiteiten. Het beste advies hierbij is om goed naar je lichaam te luisteren. In principe kun je na 2 tot 3 weken alles weer doen.

 

Kortom, ook al wordt er vaak niet openlijk over gesproken, een schaamlipcorrectie is inmiddels ook in Nederland een populaire behandeling. Naast cosmetische redenen zijn er ook fysische of lichamelijke klachten die aanleiding kunnen geven voor de correctie. De meeste vrouwen spreken er niet met anderen over, maar zijn na de behandeling ontzettend opgelucht dat de klachten verdwenen zijn. In die zin is deze cosmetische correctie inderdaad nog best een taboe.

 

Heb je vragen over labiacorrectie?

Meer informatie over labiacorrectie en de meest gestelde vragen over de behandeling, de voor- en de nazorg vind je op deze pagina. Natuurlijk ben je altijd welkom voor een gratis en vrijblijvend gesprek waarin je ons al je vragen kunt stellen.

 

Alleen bij Nationaal Huidcentrum betaal je slechts € 995 euro voor een enkel- of dubbelzijdige correctie. Bel 088 425 10 00 en plan je afspraak of maak er zelf één via deze link.