Informatie aanvragen
Ik heb een vraag
Terugbelverzoek
Liposuctie onder tumescente lokale anesthesie vermindert de lichamelijke en emotionele problemen van lipoedeempatiënten, waardoor de kwaliteit van leven verbetert. Deze vorm van liposuctie is dan ook de voorkeursbehandeling bij lipoedeem. Wij zijn gespecialiseerd in deze methode en krijgen er dan ook veel vragen over. Hier lees je de meestgestelde vragen en antwoorden over de ziekte lipoedeem en de behandeling bij Nationaal Huidcentrum.

 

Dit zijn de meestgestelde vragen over lipoedeembehandeling bij Nationaal Huidcentrum

 

1: Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het is een pijnlijke en chronische ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem).

 

Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en de knieën. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel) en/of op de (boven)armen. Opvallend is dat de handen en voeten nooit zijn aangedaan.

 

2: Wat zijn de symptomen van lipoedeem?

 • zwaar, drukkend gevoel in de benen
 • pijn in de (opgezwollen) benen
 • cellulite (ook wel sinaasappelhuid genoemd)
 • snel blauwe plekken
 • kledingmaat van het bovenlichaam en van het onderlichaam verschilt twee tot drie maten
 • problemen bij het lopen (door schurende huid)
 • gewrichtsproblemen (vooral knie- maar ook enkelgewricht)
 • drukpijn (pijn bij slechts lichte aanraking)
 • gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak
 • ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug
 • zeer regelmatig zien we lipoedeem in combinatie met X-benen
 • ongeveer 60% heeft een (al dan niet gediagnosticeerde) hypothyreoïdie (vertraagde schildklierwerking)
lipoedeem

De stadia van lipoedeem

 

3: Heb ik lipoedeem?

Bij Nationaal Huidcentrum bekijkt de dermatoloog de aangedane huid. Hij stelt de diagnose en geeft advies over de behandeling van lipoedeem. Dit consult is gratis en vrijblijvend.

 

4: Wat is de prognose bij lipoedeem?

Als lipoedeem niet wordt behandeld ontwikkelt er – in een periode van ongeveer 15 jaar – vaak lymfoedeem (vochtophoping). We spreken dan van een liplymfoedeem of lymfolipoedeem. Dit zien wij regelmatig in combinatie met spataderen.

 

5: Helpt sporten of diëten bij lipoedeem?

Kenmerkend is dat bij lipoedeem de vaak dikke benen niet afslanken, ook niet bij afvallen of sporten.

 

6: Wat is de oorzaak van lipoedeem?

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen en dat de ziekte niet wordt veroorzaakt door te veel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Soms speelt de menopauze of een aandoening (zoals een schildklierafwijking) een rol.

Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Hierdoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem (of lymfolipoedeem). Ook is er bij lipoedeem veelal sprake van een zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (van enkels, voeten en knieën) vaak zwak zijn.

 

7: Is lipoedeem erfelijk?

Onderzoek wijst uit dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van lipoedeem.

 

8: Is lipoedeem te genezen?

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Hierdoor voorkom je de kans op verergering en mogelijke complicaties. We kunnen lipoedeem niet genezen, maar met tumescente liposuctie onder lokale verdoving kunnen we wel de functionaliteit van het lichaam verbeteren. Hierdoor verminderen zwelling en pijnklachten, verbetert de kwaliteit van leven en wordt lipoedeem in een erger stadium voorkomen.

 

9: Welke lipoedeembehandeling is de beste?

Lipoedeem vraagt om een specialistische behandeling op meerdere vlakken. Het helpt om voldoende te bewegen en overgewicht te voorkomen. Daarnaast zijn steunkousen en lymfedrainage middelen tegen overmatige vochtophoping (lymfoedeem). Maar de meest effectieve methode om overtollige vetweefsel aan te pakken is het verwijderen van onderhuidse vetcellen met tumescente liposuctie, eventueel in combinatie met lymfedrainage en compressietherapie.

 

Recent onderzoek van Dr. Navadeh (gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie) wijst uit dat liposuctie onder tumescente lokale anesthesie – de voorkeursbehandeling bij lipoedeem – de functionaliteit van het lichaam verbetert, pijnklachten en zwelling vermindert en de kwaliteit van leven verhoogt.

 

10: Kom ik in aanmerking voor een lipoedeembehandeling bij Nationaal Huidcentrum?

In een vrijblijvend consult met onze patiëntcoördinator en de dermatoloog informeren en adviseren wij je over deze behandeling. In dit gesprek onderzoekt de arts of je daadwerkelijk lipoedeem hebt en of je baat zult hebben bij de behandeling. Is dit het geval, dan nemen wij stap voor stap de procedure met je door.

 

11: Hoe verloopt een behandeling van lipoedeem met tumescente liposuctie?

Omdat de behandeling plaatsvindt onder lokale verdoving kun je voorafgaand aan de behandeling gewoon eten en drinken. In de behandelkamer maken we eerst foto’s van de aangedane gebieden. Vervolgens tekent de dermatoloog de contouren af.
 
Nadat de huid op bepaalde plaatsen is verdoofd, maakt de arts kleine sneetjes. Vervolgens brengt hij via een dunne canule vocht in. Dit kun je ervaren als een aanraking, druk of spanning.
 
Dit ingespoten vloeistof maakt dat de vetcellen los gaan zitten en er ruimte in de huid ontstaat. Op deze manier worden de lymfevaten beschermd, een belangrijk voordeel van de tumescente methode.
 
Een ander groot voordeel van liposuctie onder lokale verdoving is dat je tijdens de behandeling kunt gaan staan. Zo is de dermatoloog in staat het lichaam bij het wegzuigen van de vetcellen goed te controleren op symmetrie. Na de behandeling wordt de huid verzorgd, ingepakt met verband en krijg je een elastisch drukpak aan dat je 4 weken draagt (na 2 weken alleen overdag of ’s nachts). Dit is nodig om de opperhuid goed tegen de onderste huidlagen te laten drukken.

 

12: Hoe verloopt het herstel na een lipoedeembehandeling?

Je kunt vrijwel direct na de behandeling (onder begeleiding) naar huis. Het herstel verloopt in de regel snel. Omdat de behandeling plaatsvindt onder lokale anesthesie heb je geen vervelende nasleep van een narcose.
 
Afhankelijk van de behandelde locaties is na ongeveer 6 maanden het volledige resultaat van de behandeling bereikt. Vooral de huid heeft deze tijd nodig om zich aan de nieuwe vorm aan te passen. Voor een sneller herstel en een beter resultaat is het mogelijk dat onze huidtherapeute de huid voor en/of na de liposuctie behandelt.

 

13: Wat zijn de risico’s en eventuele complicaties van een lipoedeembehandeling?

Net als bij een andere ingreep is er ook bij een lipoedeembehandeling kans dat er complicaties optreden. Deze worden in het informatiegesprek besproken. Ook krijg je uitvoerige voor- en na-instructies mee, waarin vermeld staat hoe je complicaties kunt voorkomen.

 

14: Wat zijn de kosten van een liposuctiebehandeling bij lipoedeem?

Lipoedeem vraagt intensieve behandeling en nazorg. Bij ernstig lipoedeem zijn er 2 of 3 liposuctiebehandelingen nodig. Het bepalen van de kosten van liposuctie bij lipoedeem is dan ook altijd maatwerk en sterk afhankelijk van de omstandigheden. De werkelijke kosten kunnen we pas bepalen nadat de dermatoloog de aangedane huid heeft bekeken.

 

15: Wordt een lipoedeembehandeling vergoed?

Hoewel lipoedeem sinds 1 januari 2017 is aangemerkt als chronische ziekte, valt liposuctie als behandeling bij lipoedeem niet onder de basisverzekering. De behandelingen worden dan ook niet door zorgverzekeraars vergoed. Wel is het soms mogelijk om – afhankelijk van je inkomen – de kosten bij de belastingaangifte als aftrekbare zorgkosten mee te nemen. Voor een overzicht van (deels) aftrekbare zorgkosten en drempelbedragen verwijzen wij je naar de Belastingdienst.

 

Vrijblijvend advies van de expert

Wil je weten of je lijdt aan lipoedeem of heb je de diagnose en ben je op zoek naar een behandeling van de symptomen? Bij ons ben je altijd welkom voor een vrijblijvend consult met Dr. Navadeh, expert op het gebied van lipoedeembehandeling. Bel Nationaal Huidcentrum op 088 425 10 00 voor het maken van een afspraak.


Deel via Twitter Deel via Facebook Deel via E-mail