Informatie aanvragen
Ik heb een vraag
Terugbelverzoek

Veel mensen hebben er last van, pigmentvlekken. Pigmentvlekken zijn in het algemeen onschuldig, dat wil zeggen, ze vormen geen bedreiging voor uw gezondheid. Wel kunnen ze als cosmetisch storend ervaren worden.

Ze komen met name voor in het gezicht, het decolleté en op handen, op plekken waar de huid het meest blootgesteld wordt aan zonlicht. De meeste pigmentvlekken worden veroorzaakt door regelmatige en onvoldoende beschermde blootstelling aan zonlicht en daarom heeft bijna iedereen op middelbare leeftijd wel één pigmentvlek. Vandaar dat deze ook wel ouderdomsvlekken worden genoemd.

Het ontstaan van pigmentvlekken

Pigmentvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is overmatige blootstelling aan zonlicht. Wanneer u uw huid blootstelt aan de zon dan worden uw pigmentcellen geactiveerd. Hierdoor krijgt uw huid een bruine kleur om zo uw huid te beschermen tegen UV-stralen. Wanneer u uw huid langdurig en/of regelmatig blootstelt aan de zon zonder de juiste bescherming dan kunnen uw pigmentcellen een overreactie geven. Er wordt dan te veel pigment aangemaakt welke onregelmatig in de huid verdeeld wordt. Hierdoor ontstaat er een pigmentvlek. Deze gaan niet vanzelf weg maar zijn wel goed te behandelen.

Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door veranderingen in de hormoonhuishouding zoals bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap. Dit kan ook voorkomen bij gebruik van de anticonceptie pil, vaak in combinatie met zon. Deze pigmentvlekken verdwijnen vaak vanzelf. Wanneer deze niet verdwijnen dan kunnen ook deze behandeld worden.

Als laatste kan er een pigmentvlek ontstaan na de genezing van een wondje, een allergische reactie of na een ontsteking. U kunt dit zo veel mogelijk voorkomen door wondjes en ontstekingen niet bloot te stellen aan zonlicht.

Behandelen van pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn zeer goed te behandelen. Met een speciale laser, die de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreekt kunnen deze verkleuringen verwijderd worden. Daarnaast kan een chemische peeling oplossing bieden. Ook zijn er speciale producten beschikbaar welke u thuis kunt gebruiken en waardoor de vlekken steeds minder zichtbaar worden.

Persoonlijk advies

Hebt u last van pigmentvlekken en wilt u graag persoonlijk advies? Maak dan een afspraak voor vrijblijvend advies van één van onze huidtherapeuten. Bel 088 425 1000 en maak gebruik van onze tijdelijke aanbieding: 20% korting op alle laserbehandelingen.


Deel via Twitter Deel via Facebook Deel via E-mail