Roodheid van de huid ontstaat bij blozen, inspanning, hitte of kou, vooral bij mensen met een licht huidtype. Zo’n blosje trekt vanzelf wel weer weg. Maar wat als je huid aanhoudend rood blijft?
Behandeling van roodheid van de huid
Het rood worden van de huid – ook wel ‘flushing’ genoemd – gebeurt onder invloed van emotie, warmte, kou, inspanning en zonlicht maar ook door alcohol, bepaalde voeding, het gebruik van de verkeerde huidproducten of bijvoorbeeld door opvliegers tijdens de menopauze.
Blozen is natuurlijk heel normaal. Maar als de roodheid niet vanzelf wegtrekt is er vaak iets anders aan de hand en kan er zelfs sprake zijn van een huidaandoening.
Een rode huid door Rosacea
Rosacea is een huidziekte met een blijvende roodheid op voornamelijk de neus en de wangen. Rosacea is te onderscheiden van blozen door de aanwezigheid van kleine, uitgezette bloedvaatjes aan de oppervlakte van de huid, soms ook met pukkeltjes, bultjes en puistjes.
Roodheid door couperose
Permanente roodheid van de huid kan ook ontstaan door kleine gesprongen vaatjes, ook wel spinadertjes of spidernaevi genoemd. In dit geval spreken we van couperose. Mensen met de huidziekte Rosacea hebben vaak ook last van couperose, maar mensen met couperose hebben niet per sé de huidaandoening Rosacea.
Advies bij een rode huid
Er zijn diverse manieren om roodheid van de huid te behandelen. Een behandeltraject wordt dan ook altijd persoonlijk afgestemd.
Behandeling door de dermatoloog
Met een doorverwijzing van de huisarts kom je terecht bij de dermatoloog, die vaststelt of er sprake is van Rosacea. Zo ja, dan wordt er vaak gekozen voor een crème en medicatie, al dan niet in combinatie met behandelingen door een huidtherapeut. Omdat Rosacea een chronische huidaandoening is, heeft de huid namelijk permanent behandeling nodig. Stop je met behandelen, dan komt de roodheid helaas weer terug.
Bij de huidtherapeut
Een huidtherapeut behandelt rode vaatjes onder andere met de laser. Het licht van de laser absorbeert de rode kleur, zodat de vaatjes niet langer zichtbaar zijn.
Ook chemische peelings zijn effectief bij een rode huid. Zo’n chemische peeling bestaat uit bepaalde zuren in een vloeistof die op de huid wordt aangebracht. Bij Rosacea wordt er vaak een milde peeling gebruikt die antibacterieel werkt en geschikt is voor een gevoelige huid.
Het zou kunnen dat de roodheid ontstaat omdat je de producten gebruikt waar je huid niet tegen kan. Een huidtherapeut bekijkt de huid en geeft je advies over de juiste cosmetische producten die niet alleen beter zijn voor je huid, maar ook de roodheid kunnen verminderen.
Behandeling door de Cosmetisch Arts
Naast medicatie, crèmes, lasertherapie en peelings is er sinds enkele jaren een nieuwe behandeling die de roodheid kan aanpakken: een injectable. Onderzoek wijst uit dat de injectable bij Rosacea in alle opzichten verbetering lijkt te geven en dat ook het effect op flushing overtuigend is.
In deze behandeling worden er kleine prikjes vlak onder het huidoppervlak aangebracht. De injectable zorgt ervoor dat de signalen die verantwoordelijk zijn voor het openstaan van de bloedvaten worden geblokkeerd, waardoor er minder bloed door de huid stroomt. Met als gevolg: een minder rode huid.
Meer weten?
Heb je last van een rode huid en wil je meer weten over onze behandelingen? Bel 088 425 10 00 voor vrijblijvend advies.