Het verschil tussen liposuctiebehandeling en liposculpture

‘Wat is het verschil tussen een klassieke liposuctiebehandeling en liposculpture?’ is een vraag die cliënten in onze kliniek vaak stellen. Hoewel de behandelingen in grote lijnen hetzelfde zijn, bestaan er ook verschillen tussen de twee procedures. In dit blog legt onze cosmetisch dermatoloog dr. Eli Navadeh dit verder uit.

 

Vormgeven van het lichaam

 

De klassieke liposuctiebehandeling betekent letterlijk het wegzuigen van onderhuids vet. Hierbij draait het vooral om het afzuigen van overtollig lichaamsvet. Terwijl liposculpture echt om het vormen/sculpturen van het lichaam gaat. Zoals de naam al zegt, gaat het om ‘het beeldhouwen (sculpting) van de vetverdeling’.

 

Natuurlijke resultaten

Tijdens liposculpture is de specialist vooral bezig met het geproportioneerd afzuigen van vet en vormgeven van harmonieuze lichaamscontouren. Het is hierbij de kunst dat de specialist niet teveel en niet te weinig vet verwijdert op precies de juiste plekken. Er wordt altijd oog gehouden voor een goede verhouding tot het gehele lichaam. Zo zorg je voor natuurlijke resultaten en een esthetisch aantrekkelijk eindresultaat. De chirurg is in feite een beeldhouwer die een harmonieus geproportioneerd lichaam met meer gladde, vloeiende lichaamscontouren vormgeeft.

 

Algehele narcose of lokale anesthesie?

Liposculpture wordt over het algemeen onder tumescente lokale anesthesie uitgevoerd. Op deze manier kan de chirurg het te behandelen gebied in verschillende posities, onder meer staand, beoordelen en behandelen.

 

Hoewel de klassieke behandeling zowel onder algehele narcose als onder lokale anesthesie uitgevoerd kan worden, wordt deze procedure vaak onder algehele narcose uitgevoerd. Hier dient de cliënt, in tegenstelling tot lokale anesthesie, weer van bij te komen.

 

Vormgevende techniek met fijnere canules

Bij de klassieke liposuctiebehandeling worden vaak grotere canules (zuignaald) gebruikt. Daardoor kan de chirurg sneller werken en meer vet afzuigen. Maar bij deze vorm van vetverwijdering is er ook meer kans op het eventueel ontstaan van asymmetrische resultaten en onregelmatigheden in het huidoppervlak. Bovendien worden de littekens van de incisies wat opvallender. Echter voor het behandelen van grote huidoppervlakken en het verwijderen van grote hoeveelheden vet (bij mensen van wie het lichaam niet redelijk dicht bij hun ideale figuur komt) is de klassieke procedure de meest geschikte methode.


Bij liposculpture worden altijd fijne, smalle canules gebruikt. Bijna nooit zal de chirurg grotere canules gebruiken dan 4 mm in diameter. Hierdoor is de kans op eventueel optredende asymmetrie van lichaamscontouren en deukjes in het huidoppervlak veel kleiner.

Een incisie is een klein sneetje die de behandelaar in de huid maakt om de canules in het lichaam te kunnen inbrengen. Doordat er met kleine canules wordt gewerkt, hoeft de chirurg slechts kleine incisies (circa 1,5 mm) in de huid te maken. Dit resulteert in kleine littekens die heel goed zullen genezen en na verloop van tijd bijna onzichtbaar worden.

 

De behandeling bij Nationaal Huidcentrum

Bij Nationaal Huidcentrum pas ik altijd liposculpture onder tumescente lokale anesthesie toe met gebruik van fijne canules. Hierdoor kan ik niet alleen overtollig vet afzuigen, maar ook de symmetrie van de lichaamscontouren en egaliteit van de huid in acht nemen.

 

Vetverwijdering is een behandeling die de chirurg niet slechts met zijn handen en canules uitvoert, maar ook met zijn hart en oog voor esthetiek. Laat je daarom altijd behandelen door een chirurg die te werk gaat met de benodigde toewijding, tijd en passie voor het vormgeven van de mooiste versie van jouw lichaam.

 

“Liposculpture is een combinatie van chirurgie, architectuur en kunst. Alleen door het combineren van deze 3 componenten kun je een perfect resultaat creëren!”  –  Eli Navadeh

 

Blog: Dr. Eli Navadeh, Nationaal Huidcentrum

Dr. Eli Navadeh