Het verschil tussen liposuctie en liposculpture

‘Wat is het verschil tussen liposuctie en liposculpture’ is een vraag die cliënten mij veel stellen. Hoewel de behandelingen in grote lijnen hetzelfde zijn, bestaan er ook enkele verschillen tussen de twee procedures. In dit blog zal ik dit uitleggen.

 

Liposculpture, de verfijnde vorm van liposuctie

 

Liposuctie betekent letterlijk het afzuigen van vet. Liposculpture is een moderne, verfijnde vorm van liposuctie. Zoals de naam al zegt, betekent liposculpture ‘het beeldhouwen (sculpting) van de vetverdeling’.

 

Klassieke liposuctie versus moderne liposculpture

Bij klassieke liposuctie draait het vooral om het afzuigen van overtollig lichaamsvet. Tijdens liposculpture is de behandelaar vooral bezig met het geproportioneerd afzuigen van vet en vormgeven van harmonieuze lichaamscontouren. Het is hierbij de kunst dat de behandelaar niet teveel en niet te weinig vet verwijdert op precies de juiste plekken, en in een goede verhouding tot het gehele lichaam. Zo kan liposculpture zorgen voor natuurlijke resultaten en een esthetisch aantrekkelijk eindresultaat. De liposculpturechirurg is in feite een beeldhouwer die een harmonieus geproportioneerd lichaam met meer gladde, vloeiende lichaamscontouren vormgeeft.

 

“Een liposuctiechirurg is een beeldhouwer die je lichaam operatief schildert!” –  Eli Navadeh

 

Algehele narcose of lokale anesthesie?

Liposculpture wordt over het algemeen onder tumescente lokale anesthesie uitgevoerd. Zo kan de chirurg het te behandelen gebied in verschillende posities, onder meer staand, beoordelen en behandelen.

 

Hoewel de klassieke liposuctie zowel onder algehele narcose als onder lokale anesthesie uitgevoerd kan worden, wordt deze procedure vaak onder algehele narcose uitgevoerd. Hier dient de cliënt, in tegenstelling tot lokale anesthesie, weer van bij te komen.

 

Dr. E. Navadeh, medisch directeur van Nationaal Huidcentrum

Blog: Dr. E. Navadeh, Nationaal Huidcentrum

Liposculpture met fijnere liposuctiecanules

Bij liposculpture worden altijd fijne, smalle canules gebruikt. Bijna nooit zou de chirurg grotere canules gebruiken dan 4 mm in diameter. Hierdoor is de kans op eventueel optredende asymmetrie van lichaamscontouren en deukjes in het huidoppervlak veel kleiner.

 

Een incisie is een klein sneetje die de behandelaar in de huid maakt om de canules in het lichaam te kunnen inbrengen. Doordat tijdens liposculpture met kleine canules wordt gewerkt, hoeft de chirurg slechts kleine incisies (circa 1,5 mm) in de huid te maken. Dit resulteert in kleine littekens die heel goed zullen genezen en na verloop van tijd bijna onzichtbaar worden.

 

Bij klassieke liposuctie worden vaak grotere canules gebruikt. Daardoor kan de chirurg sneller werken en meer vet afzuigen. Maar bij deze vorm van liposuctie is er ook meer kans op het eventueel ontstaan van assymetrische resultaten en onregelmatigheden in het huidoppervlak. Bovendien worden de littekens van de incisies wat opvallender. Echter voor het behandelen van grote huidoppervlakken en het verwijderen van grote hoeveelheden vet (bij mensen van wie het lichaam niet redelijk dicht bij hun ideale figuur komt) is klassieke liposuctie de meest geschikte methode.

 

Liposculpture bij Nationaal Huidcentrum

 

Bij Nationaal Huidcentrum voer ik liposuctie altijd uit in de vorm van liposculpture onder tumescente lokale anesthesie. Ik gebruik hiervoor fijne canules. Hierdoor kan ik niet alleen overtollig vet afzuigen, maar ook de symmetrie van de lichaamscontouren en egaliteit van de huid in acht nemen.

 

Liposculpture is een behandeling die de chirurg niet slechts met zijn handen en canules uitvoert, maar ook met zijn hart en oog voor esthetiek. Laat je daarom altijd behandelen door een chirurg die te werk gaat met de benodige toewijding, tijd en passie voor het vormgeven van de mooiste versie van jouw lichaam.

 

“Liposculpture is een combinatie van chirurgie, architectuur en kunst. Alleen door het combineren van deze 3 componenten kun je een perfect resultaat creëren!”  –  Eli Navadeh