Lipoedeembehandeling: Veelgestelde vragen

Vallen je benen niet af, ook al sport je genoeg en eet je gezond? Voelen ze zwaar en pijnlijk aan? Is de huid van je benen gevoelig? Heb je snel blauwe plekken en last van cellulite? Wellicht lijd je aan de huidziekte lipoedeem. Wij zijn gespecialiseerd in lipoedeembehandelingen en krijgen er veel vragen over. Lees hier veelgestelde vragen én onze antwoorden.

 

Lipoedeembehandeling bij Nationaal Huidcentrum

Lipoedeem is een pijnlijke en chronische huidziekte waar tot op heden nog geen medicijn voor is gevonden. Bij deze aandoening is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel (lip) en een onderhuidse ophoping van vocht (oedeem). Eén van de kenmerken van lipoedeem is dat het vetweefsel zich ophoopt rond de enkels en de (boven)armen, maar dat de handen en voeten niet zijn aangedaan.

 

Veel cliënten die bij ons langskomen voor een intakegesprek over liposuctie weten niet dat ze aan deze huidziekte lijden. Na de diagnose hebben zij veel vragen:

 

Is lipoedeem te genezen?

Lipoedeem is helaas niet te genezen. Sterker nog, als de huidziekte niet wordt behandeld ontwikkelt er vaak lymfoedeem.

 

Welke lipoedeembehandeling is de beste?

Er zijn meerdere manieren om een door lipoedeem aangedane huid te behandelen. Vaak worden ze naast elkaar gebruikt:

 

Sporten en diëten

Natuurlijk helpt het om voldoende te bewegen en gezond te eten om overgewicht te voorkomen. Maar deze huidziekte – die zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen – wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Krijgt een cliënte in het intakegesprek te horen dat zij lijdt aan lipoedeem dan kan dit voor veel verdriet, maar ook voor opluchting zorgen. Vaak zijn vrouwen immers al op heel jonge leeftijd begonnen met lijnen.

 

Steunkousen en lymfedrainage

Naast de abnormale vetverdeling in de huid, zijn er ook aanwijzingen dat er bij een aantal cliënten sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Hierdoor kan er in de loop van de tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem (of lymfolipoedeem). Steunkousen en lymfedrainage kunnen wel verlichting geven maar helaas verhelpen ook deze middelen de oorzaak niet.

 

Een effectieve methode

De meest effectieve methode om het overtollige vetweefsel aan te pakken is door de onderhuidse vetcellen te verwijderen door middel van liposuctie. Dit verbetert de functionaliteit van het lichaam, vermindert pijnklachten en verhoogt de kwaliteit van leven.

 

Onze specialist Dr. Navadeh deed uitgebreid onderzoek naar de effecten van tumescente liposuctie bij lipoedeem. Dit onderzoek is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie.

 

Waarom is liposuctie onder plaatselijke verdoving beter dan onder algehele narcose?

Liposuctie onder plaatselijke verdoving heeft een aantal voordelen ten opzichte van liposuctie onder algehele narcose:

 

  • Voorafgaand aan de behandeling mag je gewoon eten en drinken
  • De (toch al kwetsbare) lymfevaten blijven optimaal beschermd
  • Tijdens de behandeling kun je gaan staan, zodat de arts het lichaam goed op symmetrie kan controleren
  • Je hoeft niet te worden opgenomen en mag na de behandeling gewoon naar huis
  • Je hebt geen extra risico of vervelende nasleep van een algehele narcose

Wat kost een lipoedeembehandeling?

Het bepalen van kosten van liposuctie bij lipoedeem is altijd maatwerk. Bij lichte lipoedeem kan het zijn dat één behandeling voldoende is, maar bij ernstig lipoedeem zijn er wellicht twee of drie liposuctiebehandelingen nodig om een optimaal resultaat te krijgen.

 

Nationaal Huidcentrum hanteert voor liposuctie bij lipoedeem een vast bedrag van €2250,- per locatie. Omdat de ingreep bij lipoedeem complexer is en langer duurt ligt dit bedrag iets hoger dan een reguliere liposuctiebehandeling.

 

Helaas wordt liposuctie bij lipoedeem niet door zorgverzekeraars vergoed. In sommige gevallen is het mogelijk om de kosten als aftrekbare zorgkosten op te voeren. Hiervoor verwijzen wij je naar de Belastingdienst.

 

Heb ik wellicht lipoedeem?

Bij Nationaal Huidcentrum kun je een afspraak maken voor gratis advies. Heb je inderdaad lipoedeem, dan nemen wij alle vormen van behandeling met je door. Twijfel je? Plan dan nu een vrijblijvend consult.