Couperosebehandeling tegen ontsierende vaatjes


Wat is couperose?

Veel mensen hebben last van ontsierende vaatjes, ook wel spidernaevi, spinadertjes of couperose genoemd. Met onze sterke lasers kunnen wij de vaatjes in een mum van tijd probleemloos verwijderen. Roodheid van de huid behandelen we met onder andere milde chemische peelings. 

 

Couperose komt met name in het gelaat voor, bij zowel mannen als vrouwen. De verwijde vaatjes zijn niet schadelijk maar kunnen wel behoorlijk cosmetisch storend zijn.

 

Roodheid door Rosacea

Mensen die kampen met de huidziekte Rosacea, hebben vaak óók last van couperose. Bij Rosacea is er sprake van een chronische ontstekingsreactie van de huid. Dit is zichtbaar als roodheid op de wangen, neus en (minder vaak) op het voorhoofd en de kin.

 

Rosacea is een acne-achtige huidafwijking en kan soms lijken op acne, omdat er kleine bultjes en puskopjes zichtbaar kunnen zijn. Verschillend van ‘gewone’ acne is dat er geen mee-eters aanwezig zijn. Rosacea kan ook zonder bultjes en puskopjes voorkomen, met alleen gesprongen vaatjes en roodheid van de huid. Vaak is er sprake van een gevoelige huid die snel branderig aanvoelt en rood wordt (flushing). Op latere leeftijd kan er verdikking (hyperplasie) van de weke delen van de neus ontstaan (rhinophyma).

 

Naar de oorzaak van Rosacea wordt onderzoek gedaan, maar het ontstaan van de huidaandoening is zeer complex. Er wordt een specifiek micro-organisme (de ‘Demodex mijt’) met Rosacea in verband gebracht, maar dit is niet bewezen.

 

vrouw met ontsierende vaatjes in het gezicht

Hoe verloopt een couperosebehandeling?

Wij hebben meerdere behandelingen in huis om verwijde vaatjes en/of roodheid te bestrijden. Door de huid te behandelen zien we een afname van de ontstekingsreactie. Dit is gunstig ten opzichte van eventuele bultjes en puskopjes. Daarbij levert de behandeling ook reductie op van de ‘Demodex mijt’ waarvan mogelijk sprake is.

 

Couperosebehandeling met de laser

Met een laserbehandeling zijn ontsierende vaatjes goed te verhelpen. Het licht van de laser absorbeert de rode kleur van de hemoglobine in het bloed en zet het om in warmte. De warmte lost de eiwitten in het bloed en de vaatwand op. Het gevolg hiervan is dat het bloed stolt en en de vaatjes verdwijnen.

 

Het komt regelmatig voor dat we bij het behandelen van de vaatjes verschillende lasers combineren:

  • De 1064nm vaatlaser (Duetto EVO) gebruiken we voor dieper gelegen vaatjes
  • Met de kleine 532nm vaatlaser behandelen we oppervlakkige rode vaatjes
  • Met de IPL 550-1200nm – een speciaal handstuk van de Duetto EVO – behandelen we diffuse roodheid

Tijdens de couperosebehandeling maken we gebruik van ‘cryo koeling’, een koude luchtstraal die op de huid wordt geblazen. De luchtstraal zorg ervoor dat de warmte die door de laser in de huid ontstaat, wordt afgekoeld. Ook maakt de koude lucht de behandeling comfortabeler.

 

Een couperosebehandeling in het gelaat duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de hoeveelheid zichtbare vaatjes.

 

Behandeling van couperose met een peeling

Tegen behandeling van roodheid van de huid gebruiken we onder andere milde varianten van chemische peelings, die melkzuur en amandelzuur bevatten. Melkzuur werkt antibacterieel en doodt schimmels en gisten (waaronder de Demodex mijt). Amandelzuur werkt – naast antibacterieel – ook talgreducerend.

 

Een chemische peeling maakt de huid weerbaarder en minder gevoelig en zet het proces van celvernieuwing in gang. Daarnaast verbetert het de opname van goede stoffen uit huidverzorgende crèmes en andere cosmetica.

 

behandeling van huid met chemische peeling door de huidtherapeute

Gebruik je wel de juiste huidproducten?

Bij roodheid door Rosacea is het gebruik van de juiste huidproducten erg belangrijk. Gebruik je ongeschikte producten, dan kunnen de klachten namelijk toenemen. Vaak is er sprake van een verstoorde barrièrefunctie van de bovenste laag van de opperhuid, waardoor er vochtverlies optreedt. Het droger worden van de huid verlaagt de huidtolerantie en zo wordt de huid extra gevoelig. Onze huidtherapeuten geven je graag advies bij het vinden van de juiste huidproducten.

 

Adviesgesprek

In een gratis en vrijblijvend consult stelt de huidtherapeute een persoonlijk behandelplan op dat geschikt is voor jouw huidklachten. Indien nodig verwijzen we je door naar één van onze dermatologen of kan er (in overleg met de huisarts) een behandeling met medicatie worden ingezet.

 

Bel 088 425 10 00 om dit consult in te plannen of maak direct een afspraak in de agenda van de huidtherapeute.

Foto's

Voor en na:


Voor Nationaal Huidcentrum Couperosebehandeling tegen ontsierende vaatjes
Na Nationaal Huidcentrum Couperosebehandeling tegen ontsierende vaatjes
Voor Nationaal Huidcentrum Couperosebehandeling tegen ontsierende vaatjes
Na Nationaal Huidcentrum Couperosebehandeling tegen ontsierende vaatjes
Nationaal Huidcentrum Couperosebehandeling tegen ontsierende vaatjes Nationaal Huidcentrum Couperosebehandeling tegen ontsierende vaatjes