Rosacea: behandeling door de beste huidspecialisten


Hoe herken je Rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische aandoening van het gezicht. De kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes, pukkeltjes, bultjes en puistjes. Soms komen ook oogafwijkingen voor.

 

Rosacea ontstaat meestal rond het 30e levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft vooral mensen met een licht huidtype. De oorzaak van Rosacea is onbekend. De aandoening is goed te behandelen – of beter gezegd te onderdrukken – maar is zelden definitief te genezen.

 

Wat zijn de verschijnselen van Rosacea?

Rosacea is te herkennen aan een blijvend rode huid, vooral op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. Permanent rode bloedvaatjes in het gelaat wordt ook wel couperose genoemd. Iemand die last heeft van couperose heeft overigens niet altijd Rosacea, en andersom.

 

De roodheid en het blozen kan worden uitgelokt door emotie, warmte, zonlicht of de menopauze. Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond, wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.

 

Het gebruik van de verkeerde cosmetische producten kan de huidklachten verergeren. Ook zonlicht en andere vormen van warmte zullen bij de meeste mensen met Rosacea een verergering van de verschijnselen veroorzaken.

 

Wang van een jonge vrouw met symptomen van rosacea; roodheid door uitgezette bloedvaatjes, papels en puistjes

De symptomen van Rosacea: roodheid, papels en puistjes

Hoe wordt Rosacea behandeld?

Bij Rosacea wordt er gekozen voor lokale behandeling (op de huid zelf), al dan niet gecombineerd met medicatie. Binnen een halfjaar na staken van de therapie treedt bij de helft van de mensen een verergering op.
 

Behandeling van de roodheid in het gezicht:

Met de laser

De uitgezette adertjes die voor roodheid zorgen kunnen elektrisch worden dichtgeschroeid of worden behandeld met een flitslamp of laser. Het licht van de laser absorbeert de rode kleur en de vaatjes verdwijnen.

 

Met een peeling

Een chemische peeling is een vloeistof dat uit bepaalde zuren bestaat. Elke peeling heeft een andere uitwerking op de huid. Afhankelijk van de hulpvraag en de conditie van de huid adviseren wij het type peeling, bij Rosacea zijn dat meestal de milde varianten van onze chemische peelings.

 

Met een injectable

De injectable zorgt ervoor dat de signalen die verantwoordelijk zijn voor het openstaan van de bloedvaten worden geblokkeerd, waardoor er minder bloed door de huid stroomt. Met als gevolg: een minder rode huid.

 

Met herstellende huidproducten

Ter ondersteuning van de behandelingen kunnen we je adviseren over de juiste cosmetische producten die roodheid van de huid verminderen.
 

Wang van een jonge vrouw met symptomen van rosacea voor en na de behandelingen

 

Oogafwijkingen bij Rosacea

Bij 6 tot 18% van de mensen met Rosacea komen oogafwijkingen voor, met name ontsteking van de oogleden (blefaritis), het hoornvlies en het bindvlies (keratoconjunctivitis). De klachten hierbij zijn droge ogen, branderigheid, steken, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit. Ook komt bij relatief veel patiënten met Rosacea migraine voor, vooral bij hen die last hebben van blozen. Bij oogafwijkingen verwijzen wij door naar de huisarts of oogarts.
 

Medicatie bij Rosacea

De dermatoloog kan medicatie voorschrijven om roodheid en oogafwijkingen bij Rosacea tegen te gaan.
 
-Antibiotica: 

Claritromycine, ampicilline en erytromycine

-Crèmes:

Behandeling met tetracyclinehydrochloride, ivermectine, cremedoxycycline of minocycline heeft een gunstig effect op zowel de huid- als de oogafwijkingen. Na 2 maanden zien we een vermindering van 90% van het aantal pukkels en puistjes. De behandeling wordt vaak gecombineerd met een lokale therapie met metronidazolcrème of -gel.

-Metronidazol:

Behandeling met metronidazol is effectief, maar vanwege de mogelijk ernstige bijwerkingen wordt dit middel minder vaak toegepast.

-Isotretinoïne:

Bij Rosacea dat niet op andere behandelingen reageert kan isotretinoïne goede resultaten geven. Eén van de nadelen van isotretinoïne is dat het de oogafwijkingen van Rosacea soms kan verergeren. Isotretinoïne heeft relatief veel bijwerkingen. Dit middel is dan ook niet de eerste keus.

 

Zwelling van de neus

Zodra een patiënt rhinophyma (zwelling van de neus) begint te ontwikkelen, is er behandeling nodig met plastische chirurgie, elektrochirurgie of lasers.

Rhinophyma bij Rosacea

Rhinophyma bij Rosacea. Bron: Wikipedia

Adviesgesprek

Nationaal Huidcentrum is een gespecialiseerd behandelcentrum met diverse huidspecialisten onder één dak. Wij helpen je graag met het inplannen van een afspraak bij één van onze specialisten.

 

Bel voor meer informatie naar 088 425 10 00.