Rosacea


Algemeen

Rosacea is een veel voorkomende chronische aandoening van het gezicht, die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), papels (pukkels, bultjes) en pustels (puistjes). Soms komen er oogafwijkingen voor. De oorzaak van rosacea is onbekend. De aandoening is goed te behandelen – of beter gezegd: te onderdrukken – maar is zelden definitief te genezen.

 

Hoe ontstaat rosacea?
Rosacea ontstaat meestal rond het 30e levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft vooral blanke mensen met een licht huidtype. De oorzaak van rosacea is onbekend. Zonlicht en andere vormen van warmte zullen bij de meeste mensen met rosacea een verergering van de verschijnselen veroorzaken.

 

symptomen van rosacea

De symptomen van rosacea: roodheid, papels en puistjes

 

Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel. Ook het gebruik van cosmetische producten in het gezicht kan rosacea door irritatie tijdelijk wat verergeren.

 

Wat zijn de verschijnselen?
De verschijnselen van rosacea zijn vooral gelokaliseerd op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid of ‘flushing’), blijvende roodheid, papels (pukkels) en pustels (puistjes) en uitgezette bloedvaatjes (couperose). Blozen kan worden uitgelokt door emotie, warmte, zonlicht, alcohol, hete dranken en spijzen of de menopauze. Blijvende roodheid is het meest voorkomende kenmerk van rosacea. Daarnaast zijn er bij rosacea ontstekingsverschijnselen: pukkels en puistjes. Deze komen vaak in aanvallen op.

 

Oogafwijkingen komen bij 6 tot 18% van de mensen met rosacea voor. Oogafwijkingen bij rosacea zijn vooral ontsteking van de oogleden (blefaritis) en van het hoornvlies en het bindvlies (keratoconjunctivitis). De meest voorkomende symptomen van rosacea van de ogen zijn droge ogen, branderigheid, steken, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit (gevoel van zandkorrels). Ook komt migraine bij relatief veel patiënten met rosacea voor, vooral bij hen die last hebben van blozen.

Behandeling

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose ‘rosacea’ kan meestal op de karakteristieke kenmerken worden gesteld. Soms wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid weggenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt). In een enkel geval zal de dermatoloog allergietesten doen om een bijkomende allergie voor bijvoorbeeld cosmetica uit te sluiten.

 

 

Hoe ziet de behandeling eruit?
Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Binnen een halfjaar na staken van de therapie treedt bij de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde rosacea wordt gekozen voor lokale behandeling (op de huid zelf). Wanneer dit onvoldoende helpt wordt behandeling met tabletten toegevoegd. Bij ernstige rosacea wordt direct met zowel tabletten als met lokale therapie behandeld.

 

Lokale (plaatselijke) behandeling
Bij de lokale behandeling wordt meestal gekozen voor metronidazol in hydrogel of op crèmebasis. De pukkels en puistjes bij rosacea reageren ook goed op de lokaal toegepaste antibiotica clindamycine en erytromycine in lotionvorm. Ook wordt wel eens azelaïnezuur 15% crème of gel voorgeschreven, dat door de apotheek gemaakt wordt.

 

Behandeling met tabletten en capsules:

  • Antibiotica. Als claritromycine, mpicilline en erytromycine
  • Crèmes. Behandeling met tetracyclinehydrochloride, ivermectine, cremedoxycycline of minocycline heeft een gunstig effect op zowel de huid- als oogafwijkingen van rosacea. Met deze middelen kan na 2 maanden behandeling een verbetering van 90% in het aantal pukkels en puistjes gezien worden. Vaak wordt deze behandeling gecombineerd met een lokale therapie met metronidazolcrème of -gel.
  • Metronidazol. Ook behandeling met metronidazol is effectief. Vanwege de mogelijk ernstige bijwerkingen wordt dit middel bij rosacea echter minder vaak toegepast.
  • Isotretinoïne. Bij rosacea dat niet op andere behandelingen reageert kan isotretinoïne goede resultaten geven. Een van de nadelen van isotretinoïne is dat het de oogafwijkingen van rosacea soms kan verergeren. Isotretinoïne heeft relatief veel bijwerkingen. Dit middel is dan ook geen eerste keus.

 

Behandeling van specifieke verschijnselen van rosacea
De uitgezette adertjes van couperose kunnen elektrisch worden dichtgeschroeid (met de elektrocauter) of worden behandeld met lasertherapie of een flitslamp.

 

Rhinophyma
Zodra een patiënt rhinophyma begint te ontwikkelen (zwelling van de neus), is behandeling nodig met plastische chirurgie, elektrochirurgie (wegbranden) of chirurgische lasers. De beste resultaten worden behaald met de CO2-laser, waarmee de behandelaar nauwkeurig kan werken.

 

Rhinophyma bij Rosacea

Rhinophyma bij Rosacea. Bron: Wikipedia

 

Oogafwijkingen
Langdurige behandeling met doxycycline en tetracyclinehydrochloride geeft verbetering bij nagenoeg iedereen die door rosacea oogafwijkingen heeft. Bij deze aandoening verwijzen wij door naar de huisarts of oogarts.