Schaamlipcorrectie (labiacorrectie): discreet en effectief


Last van uitstekende, pijnlijke schaamlippen?

Veel vrouwen ervaren irritatie of pijn bij activiteiten als fietsen of paardrijden, bij het vrijen of het dragen van strakke broeken. De oorzaak: het uitsteken van de binnenste schaamlippen. Naast ongemak leveren (te) grote binnenste schaamlippen soms ook gevoelens op van schaamte en onzekerheid. Gelukkig kun je met een kleine cosmetische ingreep snel en voor altijd van dit gevoel af zijn.

De oorzaak van vergrote schaamlippen

De binnenste schaamlippen (kleine schaamlippen of labia minora) bevinden zich tussen de buitenste schaamlippen (grote schaamlippen of labia majora). Ze beschermen de clitoris en de uitgang van de urinebuis en kunnen anatomisch gezien qua lengte variëren van 1 tot 5 cm. Er zijn echter factoren die kunnen leiden tot ‘te grote’ labia minora. Vaak speelt genetische aanleg een rol. Een (aangeboren) asymmetrie tussen de rechter en linker schaamlippen is een veelvoorkomende indicatie voor een correctie. Ook veroudering, zwangerschap, een bevalling en seksuele activiteit kan leiden tot vergroting van de kleine schaamlippen.

 

Uitleg anatomie van de vagina ten behoeve van een labiacorrectie

In een labiacorrectie worden de kleine (binnenste) schaamlippen gecorrigeerd

 

Discrete labia- of schaamlipcorrectie

Binnenste schaamlippen die uitsteken zijn heel normaal, maar kunnen soms voor behoorlijk wat last zorgen. Een ‘labiacorrectie’ is dan ook een veelvoorkomende en veilige behandeling die wij vrijwel dagelijks bij vrouwen van alle leeftijden uitvoeren. De ingreep is poliklinisch en wordt gedaan door een bekwame arts, ondersteund door een vrouwelijke assistente.

 

Bij Nationaal Huidcentrum kom je voorafgaand aan een labiacorrectie altijd eerst langs voor een (gratis) intakegesprek met een vrouwelijke patiëntcoördinator, waarin je al je vragen kunt stellen.

Hoe worden de schaamlippen gecorrigeerd?

Een schaamlipcorrectie is poliklinisch en duurt maximaal een uur. De cosmetische ingreep wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd door Dr. Navadeh, ondersteund door een ervaren ok-assistente.

 

Nadat de huid is verdoofd verwijdert de arts de overtollige huid van de binnenste schaamlippen zodat ze in verhouding komen met de buitenste schaamlippen. Na de ingreep hecht hij het wondje met oplosbare hechtingen. Vervolgens verblijf je korte tijd in je eigen rustkamer. Als de arts akkoord is kun je – onder begeleiding – naar huis.

 

Mogelijk zijn de schaamlippen na de ingreep pijnlijk en gezwollen. Ook kan er gering bloedverlies optreden. Is dit het geval, dan geven een pijnstiller en/of een koud kompres verlichting.

 

Het risico op complicaties is gering. Ook blijven er geen zichtbare littekens achter. Bovendien behouden de schaamlippen na de ingreep hun natuurlijke gevoeligheid. Gewoonlijk kom je na 2 en na 12 weken langs voor een nacontrole.

 

Schaamlipcorrectie of labiacorrectie bij Nationaal Huidcentrum

Adviesgesprek

Overweeg je een schaamlipcorrectie? Aarzel niet langer en maak een afspraak voor een vrijblijvend en discreet intakegesprek, waarin onze vrouwelijke patiëntcoördinator en de arts je kunnen vertellen wat een labiacorrectie precies inhoudt. In dit gesprek nemen zij stap-voor-stap de procedure met je door. Ook krijg je foto’s van vóór en na de behandeling te zien. Zo ben je goed geïnformeerd over elke fase van de labiacorrectie.

 

Hier vind je de folder met uitgebreide informatie.

 

Advies schaamlipcorrectie

 

Hoge klanttevredenheid

Nationaal Huidcentrum is een moderne cosmetische kliniek met medische specialisaties op het gebied van huid & haar.

 

Onze behandelingen kennen een hoge klanttevredenheid. Dit lees je terug in de reviews op de website Kliniekervaringen.nl. Het ISO-keurmerk van onze kliniek garandeert je de beste medisch-cosmetische zorg.

Veelgestelde vragen over een labiacorrectie

Zijn mijn schaamlippen normaal of te groot?

Wat is normaal? Geen enkele vagina is hetzelfde en ze zijn allemaal normaal. Heb je echter last van (emotionele) klachten of pijn dan kan een correctie van de schaamlippen uitkomst bieden.

Wat is het verschil tussen binnenste en buitenste schaamlippen?

De buitenste of grote schaamlippen (labia majora) zijn 2 plooien van huid en vetweefsel die de vulva min of meer bedekken. Net als andere lichaamsdelen kunnen ze klein, groot, kort of lang zijn. Daartussen en daaronder bevinden zich de kleine schaamlippen (labia minora). Deze kunnen glad of gerimpeld zijn en in kleur variëren van lichtroze tot donkerbruin. De kleur kan onder invloed van hormonen (en leeftijd) veranderen. Omdat ze geen vet bevatten zijn de binnenste schaamlippen dunner dan de buitenste schaamlippen. Het kan zijn dat ze een beetje uitsteken, ook dat is normaal.

Wat is een schaamlipcorrectie precies?

Bij sommige vrouwen zijn de binnenste schaamlippen zo groot of asymmetrisch gevormd dat ze klachten veroorzaken bij sporten, fietsen, vrijen en het dragen van strakke broeken. In een schaamlipcorrectie (ook wel labiacorrectie of schaamlipverkleining genoemd) wordt door de arts het stukje huidoverschot operatief verwijderd.

Wat is het verschil tussen een binnenste en buitenste schaamlipcorrectie?

Meestal wordt het huidoverschot van de kleine schaamlippen (labia minora) verwijderd. Soms komen ook de grote schaamlippen (labia majora) in aanmerking voor een correctie, bijvoorbeeld door een aangeboren asymmetrie of zichtbaar littekenweefsel na een operatie.

Wat wordt er precies verwijderd?

In een labiacorrectie wordt het stukje huidweefsel verwijderd dat voor de emotionele of fysieke klachten zorgt. In deze poliklinische behandeling hoef je niet onder algehele narcose. Bij Nationaal Huidcentrum wordt de ingreep uitgevoerd door een ervaren arts, ondersteund door een OK-assistente.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Omdat je niet onder narcose gaat mag je op de dag van de correctie gewoon eten en drinken. Voorafgaand aan de ingreep maken we de foto’s om later goed te kunnen vergelijken. De behandeling vindt plaats in een zachte stoel met beensteunen. Eerst worden de schaamlippen gereinigd. In overleg met jou tekent de arts de huid af, zodat hij zorgvuldig kan bepalen hoeveel weefsel hij zal verwijderen. De schaamstreek wordt toegedekt met steriel materiaal en de arts verdooft de huid, eerst met een spray en daarna met een klein naaldje (de prikjes kunnen gevoelig zijn maar worden meestal niet als pijnlijk ervaren). Nadat de verdoving is ingewerkt corrigeert de arts de schaamlippen door overtollige huid weg te halen. Vervolgens hecht hij het wondje met oplosbare hechtingen. Na de behandeling rust je even uit in je privé-rustruimte. Als de arts akkoord is kun je vrij snel naar huis.

Hoe lang duurt een schaamlipverkleining?

Een labiacorrectie is een poliklinische behandeling die meestal een uurtje duurt.

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen voorafgaand aan de correctie?

Eerst kom je langs voor een intakegesprek waarin de arts je vraagt naar je gezondheid, eerdere operaties, medicatie en allergieën. In dit gesprek kun je al je vragen stellen. Kies je voor de behandeling dan ontvang je alle voor- en na-instructies. Gebruik je bloedverdunnende medicijnen dan is het zaak dat je daar één week voor de behandeling mee stopt. Drink in de dagen voor de behandeling geen alcohol en scheer je schaamstreek niet. Rook je, stop daar dan vier weken voor de behandeling mee. Roken geeft immers een grotere kans op ontsteking.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de behandeling kun je vrij snel naar huis. Zorg wel voor vervoer, je mag nog niet zelf autorijden of zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Het is het beste om je bij thuiskomst zo rustig mogelijk te houden. Je kunt gewoon douchen. Het kan voorkomen dat de huid rond de behandelde locatie wat gespannen staat, dit verdwijnt na een aantal dagen vanzelf. Ook eventuele blauwheid of zwelling trekt vanzelf weg. Gewoonlijk kom je na 2 en 12 weken terug voor controle.

Wat is de hersteltijd van deze correctie?

Dit kan per persoon verschillen. Over het algemeen is de hersteltijd ongeveer 2 weken. Met name de leeftijd en de grootte van het verwijderde huidoverschot zijn factoren die de hersteltijd beïnvloeden.

Wat is de ideale leeftijd voor een schaamlipcorrectie?

Deze ingreep wordt uitgevoerd vanaf 18 jaar. Er is geen ideale leeftijd, wij behandelen vrouwen van alle leeftijden.

Wanneer kun je het beste een labiacorrectie doen?

De behandeling is geschikt voor alle vrouwen van 18+ die last hebben van emotionele en/of fysieke klachten.

Wat zijn de risico’s en complicaties van een schaamlipverkleining?

Een labiacorrectie is een zeer veilige ingreep, maar zoals bij elke operatie is er kans op infectie en bloeding. Gelukkig komen deze complicatie nauwelijks voor en áls ze voorkomen zijn ze goed te behandelen. Er blijven na de behandeling geen zichtbare littekens achter.

Schaamlipcorrectie onder de 18 jaar, mag dat?

Wij voeren geen schaamlipcorrecties uit bij vrouwen onder de 18 jaar.

Fietsen of sporten na een schaamlipcorrectie, kan dat?

Wij raden fietsen en sporten af binnen twee weken na de behandeling.

Een schaamlipcorrectie na een bevalling, kan dat?

In de periode tot zes maanden na de bevalling raden we de ingreep af omdat de hormonale veranderingen rondom je zwangerschap zowel de herstelprocedure als het cosmetische resultaat kunnen beïnvloeden. Natuurlijk ben je altijd welkom voor een intakegesprek.

Kan ik na de behandeling nog wel naar het toilet?

Na de schaamlipcorrectie kun je gewoon naar toilet. Hou alleen rekening met wat extra hygiënische maatregelen. Bij het afspreken van de behandeling krijg je alle na-instructies mee naar huis.

Wanneer kan ik na een na een schaamlipcorrectie weer vrijen?

We raden aan om minimaal 2 weken na de behandeling geen seks te hebben.

Ik heb een schaamlipcorrectie gehad en ben ongesteld, wat nu?

Ongesteld zijn na een schaamlipcorrectie kan in principe geen problemen geven. Gebruik de eerste weken alleen geen tampon maar maandverband. Ook dit staat allemaal in de na-instructies die je mee naar huis krijgt.

Kan ik zitten na een schaamlipcorrectie?

Na de correctie kun je gewoon zitten en lopen.

Waarom een labiacorrectie bij Nationaal Huidcentrum?

Wij behandelen jou zoals we zelf behandeld willen worden. Veilig, duidelijk en met de allerhoogste zorg. Bij ons krijg je altijd eerlijk en uitgebreid advies en alle voor- en nazorg die nodig is. Daarbij bieden wij het meest optimale resultaat tegen een zeer betaalbaar tarief. Zoals bij al onze cosmetische ingrepen gebruiken we alleen de meest moderne apparatuur en word je behandeld door een deskundige specialist met een ervaren OK-assistente. Ook zijn we na de behandeling 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Hebben jullie een wachtlijst?

Wij hebben geen wachtlijsten. In de meeste gevallen kun je snel na het intakegesprek worden behandeld.

Wat kost een schaamlipverkleining?

Bij Nationaal Huidcentrum hanteren we de meest scherpe tarieven. Voor een enkel- of dubbelzijdige correctie betaal je slechts € 1.275,00 euro. Ook betaal je niet voor het advies, een intake met de behandelend arts is gratis en geheel vrijblijvend.