Kun je achter glas verbranden?

Kun je achter glas verbranden? Dit is een vraag die veel mensen hebben. Want nu het zonnetje lekker begint te schijnen, maar de wind nog wat koud aanvoelt, zitten we met z’n allen van de zon te genieten achter het glas. 

 

 

UV-straling door glas

Glas houdt een groot deel van UVB-straling tegen, waardoor je achter glas zelden een zonverbranding oploopt, al is het wel mogelijk. Ook al voelt het niet als verbranding, er komen wel degelijk schadelijke processen op gang. Glas houdt namelijk géén UVA-straling tegen.

Zo’n 50% van deze straling komt door het glas heen. En juist deze straling zorgt voor huidveroudering. Daarnaast speelt het een grote rol bij de ontwikkeling van huidkanker.
 

 

Een duidelijk voorbeeld van huidveroudering door UVA

 

huidbeschadiging-glasDe kleinkinderen van de 66-jarige William McElligott vroegen aan hun opa waarom hij aan één kant van zijn gezicht zoveel rimpels had en aan de andere kant niet. Hij wist het antwoord zelf ook niet en ging op consult bij een dermatoloog. William – chauffeur van beroep – zat ten tijde van het onderzoek al 28 jaar lang onbeschermd achter het glas van zijn truck. Met als resultaat enorme huidveroudering aan één kant van zijn gezicht.

 

Zoals deze foto duidelijk laat zien was er een enorm contrast tussen de linker- en rechterzijde van zijn gezicht. De biologische leeftijd van de ene helft van het gezicht wijkt 20 jaar af van de andere helft door langdurig onbeschermd werk achter glas. Bron: ResearchGate.

 

Photo-aging

Het fenomeen photo-aging is een grote veroorzaker van huidkanker. Het UV-licht van de zon verwoest namelijk de huid. Dit resulteert onder andere in huidveroudering en verzwakking van de huidimmuniteit, met alle gevolgen van dien.
 

Voorkom huidveroudering en andere huidschade achter glas

Langdurige blootstelling aan UVA-straling is gevaarlijk voor mensen die veel buiten of achter glas werken. Bijvoorbeeld voor taxi- en vrachtwagenchauffeurs, vertegenwoordigers die veel onderweg zijn, piloten en ook voor kantoormedewerkers als hun werkplek bij het raam is. Maar ook voor ouderen die soms urenlang in een stoel achter het raam zitten. En wellicht voor jezelf, als je bijvoorbeeld urenlang in de serre een boek zit te lezen.

 

Zit je veel achter glas, dan adviseren wij je ook binnen gebruik te maken van zonnebrandcrème, dagcrème en/of make-up met een beschermingsfactor (SPF) tegen UVA- én UVB- straling*. Zo kun je huidveroudering het beste voorkomen.

 

Producten huidbescherming

Bij ons kun je mooie producten bestellen die je beschermen tegen de stralingen van de zon, zoals de zonnebrandcrèmes van Sun Ceutic of de foundations en poeders van Jane Iredale. Deze huidverzorgingsproducten bevatten een SPF20 en bieden je lichaam en/of gezicht een fijne beschermingslaag vol verzachtende en verstevigende bestanddelen.*

Wil je huidveroudering tegen gaan, of heb je al last van huidveroudering en wil je daar graag wat aan laten doen? Nationaal Huidcentrum biedt verschillende behandelingen aan, zoals een chemische peeling,  Focus behandeling of een CO2-laserbehandeling.

Advies nodig?

Advies nodig? Of heb je vragen over de voorkoming of behandeling van huidveroudering? Neem dan contact op. Ons advies is altijd kosteloos en geheel vrijblijvend.

 

Blog: huidtherapeute en physician assistant in opleiding Dominique Klumper.

* Voor zowel zonnebrandcrème, dagcrème en foundation adviseren wij je deze om de 2 uur opnieuw aan te brengen voor de beste bescherming.