Kun je achter glas verbranden?

De kleinkinderen van de 66-jarige William McElligott vroegen opa waarom hij aan één kant van zijn gezicht zoveel rimpels had en aan de andere kant niet. William wist het antwoord zelf ook niet en ging op consult bij een dermatoloog. William – chauffeur van beroep – zat ten tijde van het onderzoek al 28 jaar lang onbeschermd achter het autoglas van zijn truck. Dit resulteerde in enorme huidschade aan één kant van zijn gezicht.
 

UV-straling door glas

Glas houdt een groot deel van UVB-straling tegen, waardoor je achter glas zelden een zonverbranding oploopt. Maar glas houdt géén UVA-straling tegen. Juist deze straling zorgt voor huidveroudering. Daarnaast speelt het een grote rol bij de ontwikkeling van huidkanker.
 

huidschade-glas

De biologische leeftijd van de ene helft van het gezicht wijkt 20 jaar af van de andere helft door langdurig werk achter glas. Bron: ResearchGate.


 
Langdurige blootstelling aan UVA-straling is gevaarlijk voor bijvoorbeeld taxichauffeurs, vertegenwoordigers, piloten en andere mensen die achter glas werkzaam zijn. Maar ook voor ouderen die soms urenlang in een stoel achter het raam zitten. En wellicht voor jezelf, als je bijvoorbeeld urenlang in de serre een boek zit te lezen.
 
Zoals de foto duidelijk laat zien was er – na 28 jaar onbeschermd achter glas werkzaam te zijn geweest – een enorm contrast tussen de linker- en rechterzijde van Williams gezicht.
 

Photo-aging

Terug naar de vraag: ‘Kun je achter glas verbranden?’ Het antwoord is ja. Ook al voelt het niet als verbranding, er komen wel degelijk schadelijke processen op gang.
 
Het fenomeen photo-aging is een grote veroorzaker van huidkanker. Het UV-licht van de zon verwoest namelijk de huid. Dit resulteert onder andere in huidveroudering en verzwakking van de huidimmuniteit, met alle gevolgen van dien.
 

Blog: huidtherapeute Dominique Klumper.


 

Voorkom huidschade achter glas

Verblijf je thuis, of op je werk veel achter glas? Gebruik dan ook binnen een zonnebrandcrème die bij jouw huidtype past, met een beschermingsfactor (SPF) tegen tegen UVA- én UVB- straling.
 

Advies nodig?

Heb je vragen over de voorkoming of behandeling van huidveroudering, neem dan contact op. Ons advies is altijd kosteloos en geheel vrijblijvend.