Laura’s ervaring met liposuctie bij lipoedeem

Laura had door lipoedeem veel last van pijnlijke en zware benen, waardoor ze niet meer goed kon sporten en ze het gevoel had dat haar lichaamsverhoudingen niet goed bij haar paste. Lees hier haar kliniekervaring over liposuctie bij Nationaal Huidcentrum.

 

Tijdens mijn eerste serieuze lijnpoging rond mijn 18e viel het op dat mijn lichaam wel afviel, maar ik geen vet verloor bij mijn benen. Ook na latere pogingen bleef ik hetzelfde ervaren. Dat dit kwam door lipoedeem hoorde ik pas toen ik 31 jaar was. Ik was toen net bevallen van mijn tweede kind. Mijn benen waren tijdens de zwangerschap zeer fors geworden met veel cellulitis. De zwangerschapskilo’s gingen er snel af, maar wederom bleven mijn benen dik en begon ik klachten te ervaren. Mijn benen voelden zwaar, gezwollen en vermoeid aan en ik kreeg steeds meer moeite met traplopen en sporten. Aanraking van mijn huid voelde pijnlijk. 

 

Vanwege mijn klachten en omdat ik me erg buiten proportie voelde met mijn smalle bovenlichaam, maar dikke benen, besloot ik op zoek te gaan naar een behandeling en kwam ik in aanraking met LPG endermologie. Ik ben toen begonnen met een kuur van twee behandelingen per week. Dit had wel effect. Mijn benen voelden lichter aan (vooral direct na de behandeling) en zagen er minder hobbelig en bobbelig uit. Toen werd me door de huidtherapeut verteld dat ik lipoedeem stadium 1 had. 

 

In de loop van de jaren werd ik iets zwaarder in kilo’s, maar werd ik vooral breder. Mijn benen waren maat 42-44 en mijn bovenlichaam 38-40. Ook mijn billen werden steeds wat groter en het niet in proportie zijn van mijn lichaam vond ik steeds vervelender. Mijn bewegingsvrijheid werd langzamerhand steeds een beetje minder. Snel verzuring in mijn benen en schurende benen tijdens de zomermaanden. En toch ook een gevoel van gêne voor mijn dikke billen; lange vesten droeg ik dan ook dagelijks.

 

Toen ik 44 jaar oud was, besloot ik me te laten informeren over liposuctie. Via Facebook/social media werd ik gewezen op Nationaal Huidcentrum; er werden goede ervaringen gedeeld en een intake zou gratis en vrijblijvend zijn. Ik kon snel terecht voor een intake. Ik heb het intakegesprek als verhelderend ervaren. Liposuctie was mogelijk, maar ik moest wel rekening houden met de cellulitis op mijn bovenbenen. Dat zou door een liposuctie niet minder worden en misschien zelfs wel meer. Pluspunten waren vooral de vermindering van klachten en cosmetisch gezien benen die beter bij mijn lichaam zouden passen. Ik voelde me direct op mijn gemak bij Dr. Eli Navadeh en hij was eerlijk en betrokken. Doordat er een reëel beeld werd geschetst van de resultaten die ik kon verwachten en ik een goed gevoel had bij zowel de arts als de patiëntcoördinator besloot ik ervoor te gaan. 

 

Inmiddels ben ik zelfs drie liposucties bij Nationaal Huidcentrum verder. Mijn benen (buitenste zijkanten), billen en buik/maag zijn aangepakt. Alle drie de behandelingen zijn me enorm meegevallen. Het inbrengen van de verdovingsvloeistof voelde licht prikkend. Van de liposucties van mijn benen en billen voelde ik bijna niets. De behandeling van mijn buik voelde soms wel wat onprettig, maar pijn heb ik niet ervaren. Er werd steeds stap voor stap uitgelegd wat er ging gebeuren. De OK-assistente zorgde goed voor me en stelde me gerust. Tijdens de behandelingen moest ik gaan liggen én staan en werd me verteld dat Dr. Eli Navadeh zo precies kon zien waar nog (lipoedeem) vet weggehaald moest worden. Dit gaf me een zeker gevoel. De positieve sfeer en persoonlijke aandacht die ik tijdens elk bezoek aan de kliniek ervoer, vond ik heel fijn. 

 

Het herstel was voor mij ook goed te doen. Ik had weinig last van pijn en kon mijn activiteiten vrij snel weer oppakken. In totaal is er meer dan 6 liter weggehaald. Van de zijkant van mijn benen 1,3 liter, mijn billen 2,2 liter en mijn buik 2,7 liter. Door een andere aandoening (trombose) heb ik niet meer aan mijn benen (durven) laten doen en heb ik nog steeds lipoedeem in mijn kuiten. Toch ervaar ik nu een heel groot verschil qua uithoudingsvermogen en voel ik me letterlijk kilo’s lichter, terwijl het verschil op de weegschaal niet eens zo groot is. De pijn bij aanraking is heel erg verminderd en mijn benen voelen echt een heel stuk lichter aan. Met een onderlichaam maat 40 en bovenlichaam maat 38 ben ik heel erg blij met mijn mooie zandloperfiguur en ben ik gelukkig weer in staat om een paar keer per week te sporten. Ik geniet volop van zwemmen en inmiddels ook van Zumba en workouts. De huidstructuur is wat hobbelig, maar door na iedere liposuctie een kuur LPG endermologie te doen, ben ik tevreden over het resultaat. Ik sluit een liposuctie in de toekomst niet uit als de lipoedeem, en dus de klachten, toch weer gaan toenemen en zal dan zeker weer voor Nationaal Huidcentrum kiezen. Voor nu is het genieten van mijn nieuwe lichaam en kijk ik uit naar een mooie zomer!