258% meer injectable-behandelingen bij jongeren

Een rimpel wegwerken of lippen laten opvullen; steeds vaker kiezen jongeren voor een cosmetische ingreep, en dan met name injectable-behandelingen in het gezicht. Nieuw onderzoek wijst uit dat het percentage jongeren tussen de 18 en 25 jaar dat zich met injectables liet behandelen in nog geen 10 jaar met 258% is toegenomen.

 

Onderzoekers brengen stijging injectable-behandelingen in kaart

Het percentage jongeren tussen de 18 en 25 jaar dat zich met injectables liet behandelen was in 2008 ‘slechts’ 3,1% van de totale groep clienten. In 2017 piekte dit percentage naar 8%, een stijging van 258% in nog geen 10 jaar. Dit is de uitkomst van een onderzoek dat werd uitgevoerd door een team cosmetisch specialisten van het Erasmus MC, waaronder Drs. Tom Decates van Nationaal Huidcentrum. Ook Velthuis Kliniek en Kliniek Veldhoven deden mee aan het onderzoek.

 

Inmiddels is het onderzoek gepubliceerd in het gezaghebbende vakblad Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology en is er veel media-aandacht voor Dokter Decates, met onder andere een artikel op de voorpagina van het AD en RTL Nieuws.

 

Zorgen om forse toename cosmetische ingrepen bij jongeren

‘Het onderzoek laat een verontrustende trend zien’, stelt dokter Tom Decates. ‘Het is nog maar de vraag of je op die leeftijd de consequenties van een cosmetische ingreep kunt overzien. Als je onzeker bent over je lichaam of je gezicht, verandert dat echt niet als je opeens vollere lippen hebt. Die onzekerheid hoort bij volwassen worden. Dat zit in je hoofd, niet aan de buitenkant.

 

Drs. Tom Decates waarschuwt al jaren voor beunhazen in de cosmetische industrie

 

“Stop met kijken naar al die knappe fitgirls en fitboys op sociale media. Dat is een schijnwerkelijkheid.” – Tom Decates

 

Het team artsen waarschuwt jongeren geen overhaaste beslissingen te nemen. Decates: ‘Praat erover met je ouders, met oudere collega’s. Als je de stap dan toch maakt, ga dan alleen naar een gecertificeerd cosmetisch arts, dermatoloog of plastisch chirurg. Dan voorkom je complicaties. Er wordt nu nog te vaak geprikt door beunhazen die weinig verstand hebben van de anatomie van het gezicht. Met rampzalige gevolgen van dien, tot aan verminkingen toe.

 

“Sommige meiden die ik huilend van spijt op het complicatie spreekuur zie, zien eruit alsof ze tegen een vuist zijn aangelopen. Bont en blauw en een scheef gezicht.” – Tom Decates

 

‘Op Instagram en TikTok word je voortdurend geconfronteerd met knappe fitgirls die inmiddels allemaal op elkaar lijken. Fillers zijn bijna allemaal gemaakt van hyaluronzuur, een stof die vanzelf weer door het lichaam wordt afgebroken. Maar als je heel jong begint en veel en vaak fillers laat inspuiten, dan weten we niet wat dat op de lange termijn doet’, waarschuwt Decates.

 

Consult met Dokter Decates?

Op deze pagina vind je meer informatie over onze veilige injectable-behandelingen. Hier lees je alles over het weghalen van een fronsrimpel en het opvullen van lippen en rimpels met een filler.

 

Wil je worden behandeld door een bevoegde en bekwame Cosmetisch Arts (KNMG)? Maak dan online een afspraak bij Drs. Decates of één van onze andere bekwame injectable-artsen of bel met 088 425 00 00. Wij helpen je graag verder.