De geschiedenis van liposuctie

Blog Dr. Eli Navadeh


Als cosmetisch dermatoloog krijg ik van mijn patiënten regelmatig de vraag hoe liposuctie eigenlijk is ontstaan en hoe het zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Hieronder schets ik in het kort de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze indrukwekkende cosmetische procedure.

 

Hoe het begon

In maart 1977 demonstreerde Giorgio Fisher, cosmetisch arts en de vader van liposuctie, de eerste formele liposuctie behandeling in Parijs. Toen wist hij zelf al dat deze techniek revolutionair was. Maar hij had nooit verwacht dat het in de toekomst de meest uitgevoerde cosmetische ingreep ter wereld zou worden.

Begin 1973 had hij voor het eerst deze behandeling, experimenteel, toegepast bij een groep kandidaten. Hierna verscheen er een artikel in het tijdschrift voor International Cosmetic Surgery. De resultaten waren veelbelovend.

 

Weerstand tegen liposuctie

Giorgio Fisher schreef in zijn artikel: “Liposuctie behoort tot geen enkele individueel medisch specialisme. Het is een nieuw chirurgisch concept met afzonderlijk geadapteerde medische instrumenten”. Deze publicatie werd in de eerste instantie door de plastisch chirurgen genegeerd. Zij noemden dr. Fisher en zijn compagnons, charlatans en wetsovertreders.

 

Dr. Fisher schrijft in zijn boek ‘Histoire de ma technique’ waarom en hoe deze weerstand en afwijzing in de eerste instantie zijn ontstaan: “Liposuctie is niet geïntroduceerd door plastisch chirurgen en op grond daarvan is deze uitvinding door hen geweigerd”!

 

Het succes

De behandelingen, congressen en demonstraties gingen, in toenemende mate, overal ter wereld door. Het succes van liposuctie werd hierdoor bevestigd en was, ook door de plastisch chirurgen, niet meer te ontkennen.

 

Verschillende technieken van vetverwijdering

De technieken worden steeds verder ontwikkeld en verfijnd. De behandeling werd eerst alleen onder algehele narcose uitgevoerd. Dit bracht hoge hospitalisatiekosten met zich mee en er ontstond twijfel over de optimale cosmetische resultaten als een patiënt liggend wordt behandeld. Dit heeft ervoor gezorgd dat uiteindelijk de tumescente techniek werd toegepast. Met deze techniek wordt de patiënt plaatselijke verdoofd en kan tijdens de behandeling gaan liggen, zitten en staan. Zo worden de mooiste resultaten behaald; het lichaam wordt letterlijk gesculpteerd. Vandaar de term liposculpture.

 

Deze geniale techniek is een uitvinding van de Amerikaanse dermatoloog dr. Jeffrey Klein, en is een revolutie in de geschiedenis van liposuctie en liposculpture. 

 

Het ontstaan van de tumescente techniek

In 1984, na het afronden van zijn opleiding dermatologie, begon dr. Jeffrey Klein zich te specialiseren in dermatologische chirurgie, met name tumescente lokale anesthesie (lokale verdoving van de huid) bij liposculpture. Tot die tijd werd liposuctie nooit zonder algehele narcose uitgevoerd.

 

In april 1985 voerde dr. Klein zijn eerste liposculpture behandeling onder lokale verdoving uit. In 1986 demonstreerde hij zijn techniek tijdens het tweede internationale congres voor liposuctie in Philadelphia. Het eerste artikel over deze nieuwe uitvinding werd door dr. Klein in januari 1987 in American Journal of cosmetic surgery gepubliceerd.

 

Populairste techniek

Tegenwoordig is de tumescente techniek (onder plaatselijke verdoving) van dr. Klein de meest populaire techniek voor het uitvoeren van liposculpture. Daarom wordt deze techniek ook toegepast tijdens de behandelingen bij Nationaal Huidcentrum.
Wij behalen hiermee de mooiste resultaten.

 

Blog: Dr. Eli Navadeh – Cosmetisch Dermatoloog