Cryolipolyse? Of wordt het toch liposuctie?

Als sporten en afvallen niet volstaan zijn er diverse cosmetische behandelingen om hardnekkig vet voor altijd kwijt te raken, zoals bijvoorbeeld liposuctie, ‘liposculpture’ en ‘cryolipolyse’. Maar welke vorm kies je? Wat zijn de overeenkomsten en wat is het verschil?

 

Vet! Wegzuigen of toch bevriezen met cryolipolyse?

 

Laten we voorop stellen dat zowel cryolipolyse (vet laten bevriezen) als liposuctie (vet laten wegzuigen) geen alternatieven zijn voor afvallen. Beide behandelingen zijn echt bedoeld voor mensen met een relatief slank tot iets gevuld lichaam die de laatste restjes vet maar niet wegkrijgen, zoals bijvoorbeeld op de buik, dijen en rondom de taille.

 

Heb je last van ernstig overgewicht of obesitas (een BMI van boven de 30) dan is het zaak dat je eerst start met een evenwichtig dieet in combinatie met meer beweging om de overtollige kilo’s kwijt te raken.

 

Vet bevriezen, hoe werkt dat eigenlijk?

Cryolipolyse of ‘Coolsculpting’ is een methode waarbij onderhuidse vetcellen sterk worden gekoeld. Dit gebeurt met een apparaat dat de huid, inclusief de vetlaag, vacuüm zuigt en vervolgens met een temperatuur van -11 graden Celsius bevriest. Hierdoor koelen de vetcellen onder de huid af tot ca. 4 graden Celsius.

 

Het koelingsproces zorgt ervoor dat de vetcellen in het behandelde gebied worden vernietigd. Het lichaam herkent ze vervolgens als afwijkend en er komt er een ontstekingsreactie op gang. In de weken na de cryolipolysebehandeling ruimt het lichaam de restanten van de vernietigde vetcellen op natuurlijke wijze op.

 

‘Coolsculpting’ kwam eind 2010 als afslankmethode op de markt. Er is nog niet veel bekend over de complicaties op lange termijn. De kosten van een behandeling liggen rond de € 500 euro per gebied per sessie. Omdat het lichaam tijd nodig heeft om de vetcellen af te voeren zitten er ongeveer 8 weken tussen elke behandeling. Het eindresultaat is na enkele maanden zichtbaar.

 

Voordelen Cryolipolyse:

 • Wetenschappelijk bewezen
 • De vetcellen blijven weg
 • Geen incisies nodig
 • Geen verdoving
 • Geen herstelperiode

Nadelen Cryolipolyse:

 • Resultaat pas na maanden zichtbaar
 • De risico’s, bijwerkingen en complicaties op lange termijn zijn niet bekend
 • Kans op gewichtstoename door zeer zeldzame, maar ernstige bijwerking: paradoxale vethyperplasie of paradoxale adipose hyperplasie
 • Meerdere behandelingen nodig
 • Ca. 8 weken tussen elke behandeling
 • Relatief hoge kosten
verschil tussen cryolipolyse en liposuctie bij Nationaal Huidcentrum

Cryolipolyse en liposuctie zijn behandelingen om hardnekkig vet te verwijderen bij mensen met een gezond gewicht

 

Het verschil tussen liposuctie en liposculpture

Liposuctie is sinds de jaren ’80 een populaire behandeling om plaatselijke vetophopingen te verwijderen. Met deze methode worden er kleine incisies in de huid gemaakt. In de sneetjes wordt vocht met een verdovingsvloeistof aangebracht. Het vocht zorgt ervoor dat de vetcellen loskomen en ze goed kunnen worden weggezogen. Zo kan er in één behandeling veel ongewenst vet worden weggehaald. Vetcellen die eenmaal weg zijn, komen op de behandelde locatie niet meer terug.

 

De vooroordelen over deze behandeling

De meeste mensen hebben een naar beeld bij een liposuctiebehandeling. Ook de opname in een kliniek, langdurig herstel en de nasleep van een narcose zijn redenen om toch maar te kiezen voor het mildere ‘cryolipolyse’ of andere alternatieven voor liposuctie.

 

Liposculpture: de verfijnde vorm van liposuctie

Het klopt dat je voor een liposuctiebehandeling bij veel klinieken onder algehele narcose gaat, wordt opgenomen of ‘s nachts in een zorghotel verblijft. Dit is bij Nationaal Huidcentrum echter niet het geval!

 

De liposuctiemethode die wij gebruiken is ‘liposculpture’, de meest fijne vorm van liposuctie. Wij behandelen alleen onder plaatselijke verdoving en je kunt dezelfde dag nog naar huis.

 

Het grote voordeel van deze methode is dat je tijdens de behandeling niet alleen maar ligt maar tijdens de behandeling ook kunt gaan staan. Op deze manier kan de arts de natuurlijke vetverdeling van het lichaam optimaal beoordelen en wordt het resultaat mooi symmetrisch.

 

De kosten van liposuctie 

Bij Nationaal Huidcentrum betaal je per behandelde locatie. De meeste cliënten kiezen ervoor om in één keer meerdere locaties te laten behandelen, eventueel in combinatie met BodyTite om de huid te verstrakken. Het optimale aantal locaties om het het mooiste resultaat te behalen en kosten van liposuctie hoor je in een vrijblijvende intake.

 

Voordelen van tumescente liposuctie of ‘liposculptuur’:

 • Wetenschappelijk bewezen
 • De vetcellen blijven weg
 • Lokale verdoving
 • Geen nasleep van narcose
 • Snel herstel
 • Veelal slechts 1 behandeling nodig
 • Resultaat is direct zichtbaar (scheelt vaak een hele maat)
 • Relatief lage kosten

Nadelen van liposuctie:

 • Je dient na de behandeling enkele weken een elastisch drukpak te dragen
 • Cosmetische ingreep, dus altijd enig risico op complicaties

Behandeling zonder operatie?

Naast liposculptuur en cryolipolyse zijn er nog veel meer medische afvaltechnieken op de markt. Wij voeren behandelingen als vetbevriezing of vetvergruizing met Cryo Therapie, Shock Wave Therapie, Ultra Wave Therapie of Acoustic Wave Therapie niet uit. Sterker nog, veel van onze cliënten ondergingen zo’n ‘liposuctie zonder operatie’ en kwamen vanwege het teleurstellende resultaat uiteindelijk toch bij ons terecht.

 

Gratis advies bij Nationaal Huidcentrum

Wil je meer informatie over vetverwijdering door middel van liposculptuur of heb je behoefte aan meer informatie over de overeenkomsten en de verschillen met cryolipolyse? Neem contact op! Wellicht kunnen wij je vragen al telefonisch beantwoorden. Je kunt ook zelf een afspraak maken voor een gratis adviesgesprek met de patiëntcoördinator en de behandelend arts.