De psychologische voordelen van liposuctie

Wanneer je (gewenste) lichaamsbeeld niet overeenkomt met hoe je lichaam eruitziet, kan dit leiden tot emotionele klachten. Bij veel mensen die ik met liposuctie behandel bestaat er een verschil tussen hoe ze wensen dat hun lichaam eruitziet en hun huidige figuur. Dit is frustrerend en kan zorgen voor onzekerheid en neerslachtige gevoelens. Liposuctie kan dit probleem voor een bepaalde groep mensen verhelpen. In dit blog ga ik daarom dieper in op de psychologische voordelen die liposuctie kan bieden.

 

Psychologische voordelen van liposuctie, wetenschappelijk onderbouwd

 

Er is niets aantrekkelijker dan zelfvertrouwen. Op het moment dat je je eigen schoonheid ziet, zien anderen het ook. – Isadora Duncan

 

Je uiterlijk speelt een belangrijke rol in je (sociale) leven. Tevreden zijn over hoe je eruitziet, is een belangrijke voorwaarde om een positief zelfbeeld te hebben. Het is aangenaam om je aantrekkelijk te voelen en een harmonieus gevormd figuur kan je zelfvertrouwen versterken. Uiteraard is dit altijd subjectief, zoals het citaat van Isadora Duncan (bekende moderne danseres) hierboven mooi beschrijft.

 

Meer dan een cosmetische behandeling

 

Uiteraard is het belangrijk om eerst een gezonde leefstijl te hanteren voordat je besluit om liposuctie te ondergaan. Een gezond eetpatroon (dus geen crashdieet) waarmee je jouw lichaam voedt met de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden, gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging, zijn altijd de eerste stap naar een slanker lichaam. Voor veel mensen is dit voldoende om een lichaam te krijgen waarin zij zich mooi en comfortabel voelen. Er is echter ook een grote groep vrouwen en mannen voor wie het volgen van een gezonde leefstijl niet leidt tot het gewenste resultaat. Hormonale veranderingen en zwangerschap kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het moeilijk is om je figuur te behouden of gericht lichaamsdelen te laten afslanken. Voor deze groep mensen kan liposuctie een oplossing zijn.

 

”Nu, een ruim halfjaar later, voel ik me happy met 2 maten kleiner! En weet soms niet wat me overkomt. Ik pas alle kleding die ik mooi vind en de kinderen weten nu dat mama wél kan zwemmen. Ik voel me veel meer vrouw en straal dat uit.”

 

”Het ziet eruit alsof ik mezelf ben geworden! Dit past bij mij! Het ziet er heel natuurlijk uit! Ik ben nog steeds niet superslank, maar dat hoeft ook niet. Maar ik ben nu weer ‘in verhouding’, in normale proporties. Normaal en in verhouding met de rest!!! Echt, ik ben er super gelukkig mee!”

 

Bovenstaande positieve reacties ontving ik van cliënten die ik heb behandeld met liposuctie. Ik ontvang regelmatig reacties van mensen die positieve psychologische effecten ervaren na het ondergaan van liposuctie in onze kliniek. Laatst vertelde een van mijn mannelijke cliënten zelfs dat zijn seksleven enorm is verbeterd na zijn liposuctiebehandeling, omdat hij zich weer aantrekkelijk voelt.

 

Dr. E. Navadeh, medisch directeur van Nationaal Huidcentrum

Blog: Dr. E. Navadeh, Nationaal Huidcentrum

Op basis van de ervaringen van mijn cliënten kan ik concluderen dat een liposuctiebehandeling psychologische voordelen kan bieden. Liposuctie is voor velen niet slechts een lichamelijke cosmetische behandeling, maar kan ervoor zorgen dat mensen ook figuurlijk beter in hun vel komen te zitten.

 

Onderzoek wijst uit: liposuctie biedt psychologische voordelen

 

Diverse wetenschappelijke onderzoeken bevestigen mijn bevindingen uit de praktijk dat liposuctie ook psychologische voordelen kan bieden.

 

In 2019 werd een Duits onderzoek gepubliceerd in Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery over de levenskwaliteit na liposuctie.

De onderzoekers ontwikkelden een zeer betrouwbare vragenlijst en lieten deze door 38 vrouwen invullen voor en 6 maanden na een cosmetische liposuctiebehandeling. Hieruit bleek dat de behandeling een positieve invloed had op het lichaamsbeeld, emotionele stabiliteit, gezondheid en algehele levenskwaliteit van de vrouwen.

 

Tijdens een onderzoek in Amerika dat in 2012 in Plastic Reconstructive Surgery verscheen, werden onder meer de psychologische effecten van liposuctie onderzocht. Voor de studie werd tussen 2002 en 2007 een groep van 360 patiënten die een liposuctie en/of buikwandcorrectie ondergingen, geïnterviewd over het effect van de behandeling(en) op hun leven. In totaal vond 85,8% dat ze meer zelfvertrouwen hadden gekregen en 69,6% vond dat hun levenskwaliteit na de behandeling(en) was verbeterd.

 

Een in 2015 in Plastic and Reconstructive Surgery Global Open verschenen Fins onderzoek suggereert dat cosmetische liposuctie zorgt voor een significante verbetering van het lichaamsbeeld en het risico op een eetstoornis verlaagt.

 

Ik als behandelaar vind het prachtig om te zien dat liposuctie een positieve invloed kan hebben op iemands lichaamsbeeld, zelfvertrouwen en levenskwaliteit. Niets is aantrekkelijker dan iemand die blij is met zichzelf. Ik vind het bijzonder om daar door mijn behandelingen een steentje aan bij te kunnen dragen.

 

Als je denkt dat je mooi bent, dan beweeg je je als iemand die mooi is. – Margaret Mead

Bronnen: 

 

  • Nikolaos A Papadopulos, Mara J. Kolassa, Gerhard Henrich, Peter Herschbach, Laszlo Kovacs, Hans-Günther Machens, Markus Klöppel, Quality of Life Following Aesthetic Liposuction: A Prospective Outcome Study, Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery Augustus 2019; 72 (8): 1363-1372.
  • Kai M. M. Saariniemi, PhD, MD, Asko M. Salmi, PhD, MD, Hilkka H. Peltoniemi  PhD, MD, Pia Charpentier, LP, Hannu O. M. Kuokkanen, MD, Does Liposuction Improve Body Image and Symptons of Eating Disorders?, Plastic and Reconstructive Surgery Global Open July 2015; 3 (7): e461.
  • Eric Swanson, Prospective Outcome Study of 360 Patients Treated With Liposuction, Lipoabdominoplasty, and Abdominoplasty, Plastic and Reconstructive Surgery April 2012; 129 (4): 965-78.