Wat te doen tegen pigmentvlekken?

Pigmentvlekken worden vaak als cosmetisch storend gezien. Hoewel ze onschuldig zijn, willen veel mensen er toch liever vanaf. Door de vlekken krijgt je huid een onregelmatige teint en lijk je vaak ouder dan je bent. Hoe ontstaan pigmentvlekken en wat kun je doen om ze weg te krijgen?

 

Pigmentvlekken maken dat je er oud(er) uit ziet

Bijna iedereen boven de 40 heeft wel één pigmentvlek. Omdat ze vooral voorkomen bij mensen van middelbare leeftijd worden ze ook wel ‘ouderdomsvlekken’ genoemd. Er zijn echter meerdere oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken.

 

Pigmentvlekken door de zon

De meeste pigmentvlekken worden veroorzaakt door regelmatig en onvoldoende beschermde blootstelling aan zonlicht. Vandaar dat ze met name voorkomen op plekken waar de huid aan zonlicht wordt blootgesteld; in het gezicht, het decolleté en op de handruggen. Blootstelling aan de zon activeert de pigmentcellen. Het pigment maakt de huid bruiner en beschermt je op deze wijze tegen UV-straling.

 

Stel je je huid echter langdurig bloot aan de zon zonder de juiste bescherming te gebruiken, dan kunnen de pigmentcellen een overreactie geven. De cellen maken te veel pigment aan dat onregelmatig in de huid wordt verdeeld. Een teveel aan pigment noemen we ook wel ‘hyperpigmentatie’ of ‘melasma’.

 

Hormonen en pigment

Pigmentvlekken kunnen ontstaan door veranderingen in de hormoonhuishouding, zoals bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap (denk aan het zwangerschapsmasker) of gebruik van de anticonceptiepil.

 

Zijn de pigmentvlekken spontaan ontstaan, dan zullen ze in de meeste gevallen ook weer vanzelf verdwijnen. Na een zwangerschap is dit meestal binnen 9 maanden het geval. Verdwijnen ze niet, dan kunnen we deze vorm van hyperpigmentatie goed behandelen. Overigens is grofweg 50% van alle vrouwen die we in de kliniek behandelen voor pigmentvlekken of melasma nog nooit zwanger geweest!

 

Pigmentvlekken na huidschade

Een andere oorzaak van het ontstaan van pigmentvlekken is wondgenezing na huidschade door bijvoorbeeld een allergische reactie, acne of een ontsteking. Dit voorkom je door eventuele huidschade niet aan zonlicht bloot te stellen. Wat ook voorkomt zijn pigmentvlekken bij bepaalde ziekten, door genetische aanleg of als reactie op bepaalde cosmetica.

 

Zwangerschapsmasker voor de laserbehandelingen

Zwangerschapsmasker voor de laserbehandelingen

 

Hoe kom je van pigmentvlekken af?

Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.

 

– Pigmentbehandelingen met de laser

Met onze revolutionaire Discovery Pico laser hebben wij de nieuwste lasertechniek in huis. Met deze laser wordt met ultrakorte pulsen het teveel aan pigment in zeer kleine deeltjes geschoten. Omdat er minder warmte vrijkomt dan bij lasers met langere pulsen is de behandeling veiliger voor zowel lichte als donkere huidtypen. Doordat de opperhuid bij deze behandeling gesloten blijft ontstaan er geen korstjes. Eventuele vlekjes na de behandeling zijn goed te camoufleren met een beetje make-up. In de weken na een laserbehandeling worden de afgebroken pigmentdeeltjes door het lymfesysteem opgeruimd. De vlekken verminderen of verdwijnen en de huid wordt egaler.

 

Naast de bovenstaande laser kunnen we een teveel aan pigment ook behandelen met de ‘Fractionele CO2-laser.’ Deze laser gebruiken we voornamelijk bij ouderdomsvlekken. De Fractionele CO2-laser werkt op basis van verdamping; door de laserstraal worden er minuscule gaatjes in het huidoppervlak gemaakt. Na de behandeling ontstaan er korstjes op de huid, die na gemiddeld 7 dagen verdwijnen. Wat overblijft is een verstrakte, frissere en mooiere huid.

 

Een groot voordeel van deze behandeling is dat het de kwaliteit van de huid verbetert. Wij gebruiken deze laser ook voor ‘huidverjonging’, een complete aanpak voor iedereen die zijn of haar huidleeftijd wil verjongen.

 

– Pigment behandelen met chemische peeling

Met een chemische peeling verjongen we de huid en verminderen we huidproblemen. Afhankelijk van het huidprobleem kiest de huidtherapeute een peeling. Elke peelingstof heeft namelijk zo zijn eigen uitwerking. Na de chemische peeling wordt de huid egaler, frisser en strakker.

 

– Smeren tegen pigmentvlekken

Tenslotte zijn er nog bepaalde crèmes die je thuis kunt gebruiken om de vlekken minder zichtbaar te laten worden, zoals bijvoorbeeld Tri Vita C30 van Dermaceutic of andere producten die azelainezuur, ascorbinezuur, tretinoide, retinol, niacinamide, kojinezuur, hydrochignon, arbutine en (butyl)recorcinol bevatten.

 

Zwangerschapsmasker na de laserbehandelingen

Zwangerschapsmasker na de laserbehandelingen

Persoonlijk advies

Heb je last van storende pigmentvlekken en wil je graag persoonlijk advies over onze behandelingen? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesconsult van onze huidtherapeute. Bel 088 425 10 00 of maak online zelf een afspraak in haar agenda.