Veel patiënten met een huidaandoening zoals psoriasis, eczeem en blaarziekten gebruiken afweerremmende medicatie. Als dermatoloog krijg je vaak de volgende vraag van deze patiënten: ‘Ik gebruik afweerremmende medicijnen. Behoor ik tot de risicogroep voor het coronavirus? Heb ik meer kans om besmet te raken?’
Wat zijn afweerremmende medicijnen of immunosuppressiva?
Afweerremmende medicijnen worden bij verschillende aandoeningen, waaronder sommige huidziektes, voorgeschreven om het afweersysteem te onderdrukken en zo de ontstekingsverschijnselen te minimaliseren. In de dermatologie worden van deze soort medicijnen met name Methotrexaat, Ciclosporine, Aziathioprine en zogenoemde biologische geneesmiddelen (Biologicals) voorgeschreven. Ook het bekende geneesmiddel Prednison maakt deel uit van deze groep medicatie. Deze geneesmiddelen zijn meestal bedoeld voor chronisch gebruik. Omdat ze het immuunsysteem onderdrukken, verhogen ze bij gebruikers het risico op besmetting met bacteriële, virale en schimmelinfecties.
Behoren gebruikers van immunosuppressiva tot een risicogroep?
Dermatologische patiënten die wegens hun huidziekte een van de bovengenoemde medicijnen gebruiken, worden inderdaad beschouwd als kwetsbare patiënten. Deze groep moet extra aandachtig de beschermingsmaatregelen opvolgen. Naast de algemene, door het RIVM geadviseerde hygiënische en sociale maatregelen, dient deze groep zeer alert te zijn en bij twijfelachtige klachten direct zijn/haar behandelend arts te raadplegen. De meeste dermatologen proberen indien mogelijk de dosering van de bovengenoemde medicaties tijdelijk te verminderen. Daardoor wordt het immuunsysteem minder onderdrukt en wordt de kans op besmetting ook kleiner. Het is wel belangrijk dat je nooit zonder overleg met je dermatoloog met je medicijnen stopt.
Afweeronderdrukkende medicatie en werken
Patiënten die afweerremmende medicatie gebruiken worden geadviseerd om, indien mogelijk, hun werk vanuit huis uit te voeren. Met name als je in de zorg werkt, word je geadviseerd om geen werk te doen waarbij je in direct contact kan komen met de cliënten of patiënten die (mogelijk) geïnfecteerd zijn met het coronavirus. Ook je partner en andere huisgenoten dienen rekening te houden met jouw kwetsbaarheid en zorgvuldig de hygiënische en sociale maatregelen binnen en buiten het huis op te volgen.
Wat als er symptomen van verkoudheid ontstaan?
In principe wordt bij optredende infecties, van welke aard dan ook, geadviseerd om met de afweerremmende medicijnen te stoppen. Maar dit moet altijd in overleg met de behandelend dermatoloog gebeuren. Wees je ervan bewust dat het stoppen met Immunosuppressiva, zonder overleg met je arts, kan leiden tot dramatische verergering van de symptomen van je aandoening. In dat geval zou jouw dermatoloog genoodzaakt zijn om juist een hogere dosering van afweerremmende medicatie voor te schrijven, die de kans op het oplopen van infecties zou kunnen verhogen. Indien de behandelend dermatoloog het verstandig vindt om tijdelijk met je afweerremmende medicijnen te stoppen, zal hij zelf bepalen wanneer je deze medicatie mag hervatten.
Heb je last van een huidziekte en wil je hier graag op professionele wijze mee geholpen worden? Onze kundige en betrokken dermatologen luisteren naar jouw verhaal en helpen je graag om jouw klachten effectief aan te pakken.
Wil je een consult inplannen of graag meer weten? Bel of mail ons en we zullen graag al jouw vragen beantwoorden.