Mijn benen vallen niet af met sporten of diëten. Heb ik lipoedeem?

Lipoedeem komt voor bij ongeveer 11% van de vrouwen. Ondanks dit relatief hoge percentage is de kennis van deze ziektel nog steeds niet optimaal. Lipoedeem is niet te corrigeren met sporten of diëten, wat leidt tot frustratie en zelfs psychosociale problemen. Een effectieve behandelvorm die wij toepassen is liposuctie onder lokale verdoving. Dr. Eli Navadeh, onze specialist in het behandelen van lipoedeem, deed onderzoek naar deze behandeling en publiceerde onlangs zijn bevindingen in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie.

 

Wat is lipoedeem?

lipoedeem

De stadia van lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening die vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt. In de meeste gevallen zijn heup en taille, bovenbenen, knieën, onderbenen en enkels aangedaan. De omvang van het bovenlichaam is dan ook slanker dan het (soms extreem) opgezette onderlichaam. Soms zijn ook de armen erbij betrokken, maar de handen en voeten blijven slank.

 

Heb ik lipoedeem?

Helaas is de huidziekte niet te corrigeren met sporten of diëten. Sterker nog, het proces van huidverslapping neemt per stadium alleen maar toe.

 

Wellicht herken je deze symptomen:

 

  • Zware en pijnlijke armen en/of benen door overtollig vetweefsel aan beide zijden
  • De afwijkende, slappe vetverdeling stopt abrupt bij de knieën/enkels of ellebogen/polsen
  • Vrijwel geen verbetering bij sporten of gewichtsvermindering
  • De huid is pijnlijk bij druk en oogt walnoot-achtig (als een extreme vorm van cellulite)
  • Snel blauwe plekken
  • Opgezwollen benen door vochtophoping
  • Snelle vermoeidheid, verminderde spierkracht en zwakke gewrichten

 

De conservatieve behandeling van lipoedeem

Helaas zijn veel medici en paramedici niet op de hoogte van de moderne behandelmethoden. Dat is jammer, want ze kunnen de levenskwaliteit van lipoedeempatiënten aanzienlijk verbeteren. Meestal bestaat de de behandeling uit het bestrijden van klachten met fysiotherapie, compressietherapie, lymfedrainage, zwachtelen en het aanmeten van elastische kousen.

 

lipoedeem-voor-behandeling

Lipodeem voor de behandeling met tumescente liposuctie.

Liposuctie onder lokale verdoving

Bij Nationaal Huidcentrum behandelen we lipoedeem met liposuctie onder lokale anesthesie. Dit is veilig en effectief. Niet voor niets wordt deze behandeling beschouwd als voorkeursbehandeling bij lipoedeem. De arts gebruikt smalle canules bij het verwijderen van vet. Dit voorkomt bloeding en weefselbeschadiging.

 

De behandeling leidt tot uitstekende cosmetische resultaten. Het meest opvallend is het herstel van de natuurlijke verhouding van de contouren van het lichaam. Daarnaast verminderen klachten als pijn, huidgevoeligheid, mobiele beperking en oedeem.

 

lipoedeem-na-behandeling

Lipoedeem na de behandeling met tumescente liposuctie.

Snel weer aan de slag

Een complete lipoedeembehandeling in Nationaal Huidcentrum vindt meestal plaats op één dag. Na de behandeling kun je snel je bezigheden oppakken. Na de liposuctie voelt het alsof je spierpijn hebt (vergelijkbaar met spierpijn na zwaar sporten).

 

Gratis adviesgesprek

Denk je dat je last hebt van lipoedeem? Dan kun je door je huisarts of medisch specialist een diagnose laten stellen. Je kunt het ook door Dr. Eli Navadeh laten beoordelen.

 

Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak.

 

Hier lees je het complete onderzoek van Dr. Navadeh.