Mijn benen vallen niet af. Heb ik lipoedeem?

Lipoedeem komt voor bij ongeveer 11% van de vrouwen. Ondanks dit relatief hoge percentage is de kennis van deze ziekte nog steeds niet optimaal. Lipoedeem is niet te corrigeren met sporten of diëten, wat leidt tot frustratie en zelfs psychosociale problemen. Een effectieve behandelvorm is liposuctie onder lokale verdoving. Dr. Eli Navadeh, gespecialiseerd in deze behandeling, publiceerde onlangs zijn onderzoek in het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie.

 

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening die vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt. In de meeste gevallen zijn heup en taille, bovenbenen, knieën, onderbenen en enkels aangedaan. De omvang van het bovenlichaam is dan ook slanker dan het (soms extreem) opgezette onderlichaam. Soms zijn ook de armen erbij betrokken, maar de handen en voeten blijven slank.

 

lipoedeem

De stadia van lipoedeem

 

Helaas is de huidziekte niet te corrigeren met sporten of diëten. Sterker nog, het proces van huidverslapping neemt per stadium alleen maar toe.

 

De symptomen:

 

  • Zware en pijnlijke armen en/of benen door overtollig vetweefsel aan beide zijden
  • De afwijkende, slappe vetverdeling stopt abrupt bij de knieën/enkels of ellebogen/polsen
  • Vrijwel geen verbetering bij sporten of gewichtsvermindering
  • De huid is pijnlijk bij druk en oogt walnoot-achtig (als een extreme vorm van cellulite)
  • Snel blauwe plekken
  • Opgezwollen benen door vochtophoping
  • Snelle vermoeidheid, verminderde spierkracht en zwakke gewrichten

 

Conservatieve behandeling

Veel (par)medici zijn niet op de hoogte van de moderne behandelmethoden. Dat is jammer, want ze kunnen de levenskwaliteit van lipoedeempatiënten aanzienlijk verbeteren.

 

Meestal bestaat de de behandeling uit het bestrijden van klachten met fysiotherapie, compressietherapie, lymfedrainage, zwachtelen en het aanmeten van elastische kousen.

 

lipoedeem-voor-behandeling

Voor de behandeling met tumescente liposuctie

Liposuctie onder lokale verdoving

Bij Nationaal Huidcentrum behandelen we lipoedeem met liposuctie onder lokale anesthesie. Dit is veilig en effectief.

 

De behandeling leidt tot uitstekende cosmetische resultaten. Het meest opvallend is het herstel van de natuurlijke verhouding van de contouren van het lichaam. Daarnaast verminderen klachten als pijn, huidgevoeligheid, mobiele beperking en oedeem.

 

lipoedeem-na-behandeling

Na de behandeling met tumescente liposuctie

Snel weer aan de slag

Een complete lipoedeembehandeling in Nationaal Huidcentrum vindt meestal plaats op één dag. Na de behandeling kun je snel je bezigheden oppakken.

 

Gratis adviesgesprek

Denk je dat je last hebt van deze huidziekte? Dan kun je door je huisarts of medisch specialist een diagnose laten stellen.

 

Wil je de huid liever door Dr. Navadeh laten beoordelen, neem dan contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak.

 

Hier lees je het complete onderzoek van Dr. Navadeh.