Je staat vaker bloot aan UV-straling dan je denkt

Bij ‘in de zon zijn’ denk je al gauw aan zonnebaden of ‘bakken’, maar niets is minder waar. Iedereen die overdag buiten komt stelt zich bloot aan ultraviolette straling (UV-straling). Zelfs als het bewolkt is, komt tot 90% van de UV-straling dwars door de wolken! Je staat er dus vaker aan bloot aan dan je denkt; op de fiets naar je werk, tijdens het blokje om in je lunchpauze en noem maar op.
 

“Iedereen is ‘in de zon’, zelfs als het bewolkt is”

Er zijn 3 soorten UV-straling: UVA, UVB en UVC. UVC is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet. UVA-straling en UVB-straling daarentegen, bereiken wél het aardoppervlak en daarmee onze huid. Deze vormen van ultraviolette straling hebben een schadelijk effect (hierover lees je meer in dit blog).
 

Over UV-straling

Zonlicht bestaat voor meer dan 95% uit UVA-straling en voor 5% uit UVB-straling. Van UVB word je bruin. Deze vorm zorgt er ook voor dat je verbrandt als je te lang in de zon bent. UVA komt dieper in de huid en is een belangrijke veroorzaker van huidveroudering. De hoeveelheid UV-straling is onder andere afhankelijk van de stand van de zon. Ook verschilt het per dag en jaargetijde.

huidtherapeute Dominique Klumper Nationaal Huidcentrum

Blog: huidtherapeute Dominique Klumper


 
Check de UV-index
Hoe weet je zeker wanneer je je tegen schadelijke straling dient te beschermen? Tip van mij: het KNMI geeft – in samenwerking met KWF Kankerbestrijding – dagelijks een overzicht van de UV-index. In de index lees je de verwachte hoeveelheid UV-straling, uitgedrukt in ‘zonkracht’. In ons land varieert de UV-index van 1 (zeer weinig straling) tot 8 (de maximale hoeveelheid UV-straling).
 
Geen internet bij de hand? Dan is de vuistregel:
 
Hoe langer je schaduw is, hoe lager de zonkracht (de zon staat immers minder hoog aan de hemel) – hoe korter je schaduw, hoe hoger de zonkracht (de zon staat hoog aan de hemel).
 

SPF-beschermingsfactor

Het is van belang dat je je tegen UV-straling beschermt om verbranding, huidveroudering (en uiteindelijk huidkanker) tegen te gaan. Gebruik dan ook altijd een zonnebrandcrème die bij jouw huidtype past, met een beschermingsfactor (SPF) tegen UVA- én UVB- straling. In onze webshop vind je hoogwaardige zonnebrandcrèmes die wij dan ook van harte aanbevelen.
 
Geniet van de zon, en geniet veilig!
 
Dominique Klumper
Huidtherapeute Nationaal Huidcentrum